FRANKFURT - Merkezi Almanya’nın Köln şehrinde bulunan ve Ak Parti’ye yakınlığıyla bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Derneği’nin kamu yararına çalışan dernek statüsünün Finanzamt tarafından kaldırıldığı ileri sürüldü.
Finanzamt’a gönderilen ihbar mektubuna ulaştık
arti49.com’a gönderilen mektupta, UETD hakkında Finanzamt’a iletilen bir ihbara yer verildi. Mektupta UETD’nin AK Parti’nin Avrupa kolu olarak seçim çalışmalarına destek vermek üzere faaliyet gösterdiği ve Alman yasalarına göre olması gerektiği gibi kendi üyeleri tarafından yönetilmediği, Ankara’nın doğrudan kontrolü altında olduğu belirtiliyor.
4 milyon avro gönderildi iddiası
İhbar mektubunu kaleme alanlar ayrıca UETD’ye Türkiye’den 4 milyon avro gönderildiğini ileri sürüyorlar. Bu paraların seçim mitinglerinde tutulan onlarca otobüsün ve diğer masrafların karşılanması için harcandığı düşünülüyor. UETD yöneticilerinin basında masrafların üyelik aidatları ile karşılandığını iddia ettikleri belirtilen mektupta ayrıca bunun doğru olmadığı ve belirtildiği gibi 20 bin üye bulunmadığı, üyelerin de çoğunun aidatlarını zaten ödemedikleri dile getiriliyor.
UETD yetkilileri sessiz
arti49.com’a ulaşan bu bilgi ve belgelerden sonra görüşlerini almak üzere aşağıdaki soruları gönderdiğimiz UETD Başkanı Zafer Sırakaya ise sorularımıza cevap vermedi. UETD yetkilileri, aşağıdaki sorularımıza cevap yazmayı tercih ederlerse, onları da tarafsız habercilik ilkemiz gereği memnuniyetle yayımlarız:
1. Köln'de bulunan ve UETD genel merkezi olarak faaliyet gösteren UETD e.V. | Union of European Turkish Democrats "gemeinnützig" bir dernek midir?
2. Değilse bu statü hangi kurum tarafından ve hangi gerekçeyle kaldırılmıştır?
3. Dernek hakkında yürütülen herhangi bir soruşturma, inceleme var mıdır? Yeni yönetim seçildikten sonra eski yöneticilerden biri hakkında herhangi bir ihbarda/suç duyurusunda bulunulmuş mudur?
4. Derneğinizin gelir kaynakları arasında Türkiye'den gelen yardımların payı nedir? Bu yardımların derneğin kamu yararına çalışan statüsünün düzenlenmesinde bir etkisi olmuş mudur?