VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da bu yıl altıncısı düzenlenen Turizm ve Seyahat Fuarı'na katılmak için farklı illerden gelen turizmciler, artan terör olayları karşısında birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.
Fuar, turizm alanında ülke genelinde faaliyet gösteren 25 ilden 80 kurum ve kuruluşu bir araya getirdi.
Fuarda, kentlerin güzellikleri görsel materyallerle katılımcılara tanıtılırken, aynı zamanda ilden Türkiye'ye birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajları verildi.
Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, AA muhabirine, Serhat Kalkınma Ajansı bünyesinde Iğdır, Kars ve Ardahan illeriyle birlikte fuara katıldıklarını söyledi.
Bu süreçte tanıtımın kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Bulut, "6. Van Turizm ve Seyahat Fuarı'nın tanıtımdan ziyade psikolojik boyutu çok daha önemli. Bu ortamda, her şeye rağmen insanlar buraya gelerek stantlarımızı ziyaret ediyor. Son günlerde biz Çözüm Süreci'nin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gördük. İnşallah huzur ve güven ortamının tekrar sağlanmasıyla bölgemiz daha güzel günlere kavuşur" dedi.
- "Bin 500 kilometre öteden geldik"
Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcisi Kamil Akgün, Van'ın çok güzel bir kent olduğunu, insanların büyük bir misafirperverlik gösterdiğini söyledi.
Kastamonu'nun Batı Karadeniz, Van'ın da Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan öncü iller olduğu bildiren Akgün, şunları kaydetti:
"Biz bin 500 kilometre öteden geldik. Doğusuyla batısıyla hepimiz kardeşiz, tek bayrak, tek vatan, tek devlet uğruna yaşamaktayız. Van Kastamonu'ya, Kastamonu da Van'a gelsin. Hiçbir sorun ve problem yok. Burada akşamları kenti dolaşıyoruz ve hiçbir sorun yaşamıyoruz. İnsanlar bizi çok iyi ağırlıyor. Van halkına çok teşekkür ediyoruz. Bize çok büyük ilgi gösterdiler. Biz de aynı misafirperverliği kendilerine göstereceğiz. Memleketin doğusuna gidilmez, orada terör var gibi yanlış propaganda yapanlar var, asla inanmayın. Memleketin her tarafı bizimdir, her yerine gidilir. Bu şekilde organizasyonlar yapıldığı sürece biz ülkemizin her yerine gideceğiz."
Patika Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Bingöl de doğa sporları açısından bölgedeki güzellikleri diğer illerden gelen misafirlere göstermeleri gerektiğini ifade etti.
Bu yılki organizasyona birçok ilden gelen katılımcılara, kentte doğa sporlarının yapıldığını fotoğraflarla gösterdiklerini anlatan Bingöl, herkesin bölgeye gelerek bu güzellikleri görmesini istedi.
- "Çanakkale ruhunu anlayalım"
Çanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ise fuara "onur konuğu" olarak davet edildiklerini ve büyük bir mutlulukla katıldıklarını ifade etti.
Yüzyıl önce ülkenin aziz ve asil evlatlarının dünyanın devlerine karşı doğusundan batısına, Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ı, Çerkez'iyle, Türkiye'nin her yerinden Çanakkale'ye akın akın gelerek şehit olma görevini yerine getirdiklerini hatırlatan Dokuz, şöyle devam etti:
"Van'daki standımızda, Çanakkale ruhunu, birlik, beraberlik, kardeşlik temasını işlemeye çalıştık. Bu milletin evlatları yüzyıl önce nasıl birlik ve beraberlik içinde destan yazdıysa bugün de aynı birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Biz kardeşler olarak birbirimizin gırtlağını sıkmak, birbirimizin gözyaşını dökmek, hançerlemek için değil, birlik ve beraberlik içinde yaşamalıyız. Bu toprakların kıymetini bilerek, kardeşliğin hakkını ve hukukunu gözeterek Çanakkale ruhunu iyi kavramış bir haleti ruhiye ile hareket etmemiz gerekiyor. Bu fuarda da bu temayı, birlik ve beraberlik temasını öne çıkardık. Van'daki tüm kardeşlerimizi Çanakkale'ye davet ediyorum."
Çanakkale'yi anlattıkları afişlerinde Türkçe ve Kürtçe ifadelerin yer aldığına dikkati çeken Dokuz, "Türkiye insanların istediği dili konuşabilmesi noktasında çok büyük mesafe katetti. Herkesin buradaki temadan, afişlerdeki ruhtan faydalanabilmesi için bunu seçtik. Türk, Kürt kardeştir ve bizim aramıza fitne fesat sokanlar bu ülkenin birlik ve beraberliğini düşünen insanlar değildir. Onlar da inşallah bu birlik ve beraberlik konusunda ıslah olurlar" diye konuştu.
- "Kardeş kente destek için geldik"
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Mehmet Özdemir, fuara kardeş kente destek için geldiklerini belirterek, kardeşlik adına ellerinden gelen özveriyi gösterdiklerini vurguladı.
İki kentin turizm canlılığını ve kardeşliğini sürdürmek istediklerini aktaran Özdemir, son zamanlarda yaşanan gelişmelerin fuara yansımasından üzüntü duyduklarını, kardeşliği etkileyen bu olayların en kısa zamanda sona ermesini diledi.
Van'da bulunmaktan ve insanlara Mersin'i anlatmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Mersin Kültür ve Turizm Müdürü Bahattin Kabahasanoğlu da kentin sahip olduğu değerleriyle ilerlemeyi hak ettiğini bildirdi.
İran, Azerbaycan ve Irak'ın ticaret hacmini bünyesinde barındıran kentin potansiyeliyle gelişeceğine inandığın söyleyen Kabahasanoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Van, avantajının çok az kısmını kullanabiliyor. Güzelliğiyle dillere destan olan Urartu kraliçesi Semiramis'in güzelliğini Van Gölü'nün suyuna borçlu olduğunu söylememiz bile güzel olmak isteyen kadınların buraya gelmesini sağlayacak, bölgenin turizmine önemli katkılar sunacaktır. Yurtiçinde ve yurtdışında insanların ziyaret edecekleri bölgelerle ilgili ajandalarına Van'ı yazmaları lazım. Van, çok güvenli bir kent. Kentin birçok yerine gittim ve gördüm ki kitaplarda okumak başka, gelip görmek başka. Van, bize anlatıldığından daha güzel bir kent."
- Türkiye'nin en büyük üçüncü turizm fuarı
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman da Türkiye'nin en büyük üçüncü turizm fuarını düzenlemekten duydukları mutluluğu anlattı.
Bölgenin siyasi ve fiziksel yapısının fuarların düzenlenmesinde birçok olumsuzluk yarattığına işaret eden Karaman, "Ancak insanlar buraya gelerek stantları ziyaret ediyorlar. Turizm fuarları illerin turistik faaliyetlerini ve bölgedeki yansımalarını gösteren etkinliklerdir. İlimize gelen firma ve kurumların buraları gördükten sonra kente daha güzel ve özel programlar düzenlediklerini görüyoruz. İnsanları Van'a davet ediyoruz. Kentimizin birçok güzelliği var ve bunların insanlar tarafından en iyi şekilde tanınmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.