Almanya’da gümrük ekiplerinin Thüringen ile Güneybatı Saksonya’da yürüttüğü denetimlerde, kayıt dışı çalışma ve yasa dışı istihdam nedeniyle milyonlarca Euro’luk zarar ortaya çıkarıldı. Erfurt Gümrük Dairesi’ne bağlı Kaçak Çalışmayla Mücadele Birimi’nin geçen yıl 1.585 işvereni denetlediği açıklandı.
Yetkililerin verdiği bilgilere göre kontroller sırasında 17 binden fazla kişinin evrakları incelendi. Sosyal sigorta yükümlülükleri başta olmak üzere çok sayıda ihlal nedeniyle toplam 3.472 ceza soruşturması ve 2.153 idari para cezası süreci başlatıldı.
Kayıt dışı istihdamın faturası 76 milyon Euro’yu aştı
Yetkililer, kayıt dışı çalışma ve yasa dışı istihdam nedeniyle ortaya çıkan toplam zararın 76,3 milyon Euro olduğunu duyurdu. Bu tutarın; eksik ya da hiç ödenmeyen sosyal sigorta primleri, inşaat sektörüne yönelik sosyal kasa ödemeleri, meslek birliklerine yapılmayan katkılar ile iş ajansları ve Jobcenter üzerinden haksız alınan sosyal yardımlardan kaynaklandığı belirtildi.
Ayrıca asgari ücret ihlallerinin de büyük zarar kalemleri arasında yer aldığı ifade edildi.
Mahkemeler hapis ve para cezaları verdi
Geçen yıl sonuçlanan soruşturmalarda mahkemelerin toplam 36,8 yıl hapis cezası verdiği açıklandı. Mahkemeler tarafından kesilen para cezalarının toplamı ise 1,1 milyon Euro oldu.
Erfurt Gümrük Dairesi’nin ayrıca 4,4 milyon Euro tutarında idari para cezası uyguladığı bildirildi.
Uyuşturucu, silah ve kaçak sigara ele geçirildi
Yıllık faaliyet bilançosuna göre Erfurt Gümrük Dairesi geçen yıl toplam 950,7 milyon Euro vergi ve harç tahsil etti. Bu rakamın bir önceki yıla göre 108,8 milyon Euro daha yüksek olduğu kaydedildi. Gelirin 476,5 milyon Euro’luk kısmını ithalat vergileri ve gümrük vergileri oluşturdu.
Federal kurumlar ile sosyal yardım kuruluşlarına ait açık alacakların tahsilatından ise toplam 44,5 milyon Euro elde edildi.
Trafik kontrollerinde de çok sayıda yasa dışı ürün ele geçirildi. Gümrük ekipleri, 47,5 kilogram uyuşturucu madde, yaklaşık 500 kilogram yasa dışı havai fişek, 1 milyondan fazla kaçak sigara ile ithali yasak olan 192 silah veya silah parçasına el koydu.