CDU Meclis Grubu Başkanı Jens Spahn ile eşinin, ABD'de bir taşıyıcı anne aracılığıyla dünyaya gelen oğullarının ardından başlayan tartışmalar sürüyor. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Felix Banaszak, Spahn'ın kamuoyuna bu kararıyla ilgili açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Spahn'ın daha önce babalığıyla ilgili sorulara açık olacağını ifade ettiğini hatırlatan Banaszak, Welt TV'ye yaptığı açıklamada, "Bunu şimdi de yapması gerekiyor" dedi. Banaszak, bir siyasetçinin kendi parti programında savunduğu ilkelerle ve başkalarından beklediği siyasi tutumla uyum içinde hareket etmesinin daha doğru olacağını dile getirdi.
Taşıyıcı annelik konusundaki etik tartışmaların basit olmadığını belirten Banaszak, bu nedenle özellikle CDU içinde ve parti sınırlarının ötesinde oluşan rahatsızlığın anlaşılabilir olduğunu söyledi.
Etik tartışmalar sürüyor
Berlinli ilahiyatçı ve tıp etiği uzmanı Andreas Lob-Hüdepohl da taşıyıcı anneliğin Almanya'da yasallaştırılmasına karşı olduğunu yineledi. Lob-Hüdepohl, Almanya'da böyle bir düzenlemenin "Ağır insan hakları ihlallerini daha kabul edilebilir hale getirerek daha fazla kişinin erişimine açması için bir neden görmüyorum" ifadelerini kullandı.
Etik uzmanı, Birleşmiş Milletler'in kadına yönelik şiddet özel raportörünün geçen yıl dünya genelinde taşıyıcı anneliğin yasaklanmasını savunduğunu hatırlattı. Ayrıca 40'tan fazla ülkeden yüzlerce sivil toplum kuruluşunun da bu çağrıyı desteklediğini belirtti.
Lob-Hüdepohl, taşıyıcı anneliğin kadınları ve çocukları birer ticari nesneye dönüştürdüğünü, sosyal eşitsizliklerden yararlandığını ve çoğu zaman maddi açıdan dezavantajlı kadınların sömürülmesine yol açtığını ifade etti.
Muhalefetten siyasi güvenilirlik eleştirisi
Yeşiller, FDP ve Sol Parti'den siyasetçiler, CDU'lu Spahn'ın partisinin Almanya'da açıkça karşı çıktığı bir yöntemi özel hayatında yurt dışında kullanmasını eleştirdi.
Yeşiller Federal Meclis Grubu Sağlık Politikaları Sözcüsü Janosch Dahmen, bunun siyasi güvenilirlik açısından sorun oluşturduğunu söyledi. Dahmen, yasal yasakları savunan bir siyasetçinin, neden yurt dışında farklı bir yönteme başvurduğunu açıklaması gerektiğini dile getirdi.
CDU içinde de eleştiri var
CDU'ya bağlı Senioren-Union'un Başkanı Hubert Hüppe de maddi imkanlara sahip siyasetçilerin Almanya'da yürürlükte bulunan bir yasağı yurt dışında aşabilmesini sorunlu bulduğunu söyledi.
CDU, şubat ayında düzenlenen federal parti kongresinde, ücret ödenmeyen sözde özgeci modeller dahil olmak üzere taşıyıcı annelik yasağının sürdürülmesi yönünde karar almıştı.
Spahn cephesinden savunma
Jens Spahn'ın çevresi ise ABD'nin hukuki düzenlemeleri nedeniyle bu ülkenin tercih edildiğini belirtti. Buna göre taşıyıcı annelerin maddi açıdan bağımsız olması, daha önce çocuk sahibi bulunması ve istikrarlı aile koşullarında yaşaması gerekiyor.
Spahn'ın yakın çevresi ayrıca CDU Meclis Grubu Başkanı'nın özel yaşamından siyasi talepler çıkarmadığını ve Almanya'daki mevcut yasal düzenlemenin değiştirilmesini istemediğini vurguladı.
Almanya'da taşıyıcı annelik Embriyo Koruma Yasası kapsamında yasak bulunuyor. Bu kapsamda doktorların sürece katılması ve ilgili anlaşmalara aracılık edilmesi suç sayılıyor.
Bununla birlikte, yurt dışında taşıyıcı annelik yoluyla dünyaya gelen bir çocuğun Almanya'ya getirilmesi ve burada büyütülmesi ise yasak değil. Bu durum uzun yıllardır ülkede siyasi ve hukuki tartışmaların odağında yer alıyor.
Fotoğraf: Flick / Heinrich-Böll-Stiftung / CC BY-SA 2.0 * Belli bir alanı kırpılarak kullanılmıştır