İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen çocuklar, 15 metrelik iki duvarı "Oyun Hakkı" temasıyla boyadı.
Sultanbeyli'deki Türk Kızılayı Toplum Merkezi ile Palet Kültür, Sanat ve Eğitim Merkezi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen "Suriyeli Çocuklar Sanatlar Buluşuyor" projesinin ilk çalışması gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Suriyeli çocuklar, toplum merkezinin 15 metrelik iki duvarına "Oyun Hakkı" temasıyla çizilen resimleri boyarken, eğlenceli vakit geçirdi.
Toplum Merkezi Görevlisi Esin Demircioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli çocuklara yönelik çalışmaların 5 ay önce başladığını, daha çok çocuklara ve yetişkinlere psiko-sosyal destek verdiklerini söyledi.
Demircioğlu, UNICEF'le beraber "Çocuk Dostu Alanı Projesi"ni de yürüttüklerini belirterek, "Merkezde sanatsal çalışmalar, Türkçe öğrenme üzerine birtakım dil kursları gibi aktiviteler gerçekleştiriyoruz. Yetişkin kurslarımızda, Türkçe öğrenme ve meslek edinme üzerine yoğunlaşılıyor. Buraya 5 ay önce gelen çocuklarda şu an merkeze ilişkin bir aidiyet duygusu oluşmuş durumda" dedi.
Palet Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği'nden Fatma Aksu da dezavantajlı bölgelerdeki çocukları sanatla buluşturmayı amaçladıklarını aktardı.
Aksu, özellikle Suriyeli çocukları sanatla buluşturmayı çok istediklerini bunun için de Türk Kızılayı Toplum Merkezi ile işbirliği yaptıklarını kaydederek, buradaki çalışmaların, "İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali"nde sergileneceğini söyledi.
- "Suriye'de çizdiğim resimler artık yok"
Suriyeli 8 yaşındaki Abdurrahman Cilaleti, ülkesinde insanların öldüğünü, bombaların atıldığını gördüğünü vurgulayarak, "Silahlarla insanları öldürüyorlar. Türkiye'ye geldim burada savaş yok, çok mutlu oldum. Türkiye, Suriye'den daha güzel. Resim çizmeyi çok seviyorum" diye konuştu.
Çalışmalara katılan 9 yaşındaki Hamza Ahmet Müdellel ise Suriye'de çocukların da öldüğünü, annelerin çocuklarını bırakmak zorunda kaldığını belirterek, "İnsanlar ekmek almaya gidiyor, geliyor, bakıyor evleri yıkılmış. Burada çok mutluyum, oyunlar oynuyoruz, dersler görüyoruz. Suriye'de de resimler çizdim ama artık yoklar" ifadelerini kullandı.
Çocuklara yardımcı olan ressamlardan Mariya Sezer, toplum merkezindeki psikologlar aracılığıyla Suriyeli çocuklara sanat psikolojisi uygulandığını anlattı.
Sezer, ilk günlerde daha fazla savaş resmi yapan çocukların mutlu oldukça gülen insan çizmeye başladıklarını belirtti.