Federal Meclis'te yeni anayasa yargıçlarının seçilememesi Alman siyasetini dalgalandırıyor. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Pazar günü yaptığı açıklamada koalisyonun yargıçların seçimi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle "kendisine zarar verdiğini" söyledi. Federal Şansölye Friedrich Merz ise, CDU/CSU'nun muhakeme hatası yaptığını kabul etti ve "Bir dahaki sefere daha iyisini yapacağız" sözünü verdi. Ancak yeni yargıçların atanması için herhangi bir zaman baskısı görmedi.
Sakin bir şekilde ilerleyecekler...
Merz Pazar akşamı ARD televizyonunda yaptığı açıklamada, CDU/CSU meclis grubunda SPD'nin anayasa yargıcı olarak önerdiği Frauke Brosius-Gersdorf'a karşı duyulan hoşnutsuzluğun hafife alındığını söyledi ve “Bunu daha önce fark edebilirdik” dedi. Bununla birlikte Merz, CDU/CSU'nun çekinceleri nedeniyle seçimin Cuma günü Federal Meclis'te ertelenmek zorunda kalmasının “gerçekten bir felaket olmadığını” söyledi. Merz şimdi “SPD ile sakin bir şekilde” nasıl ilerleyeceklerini tartışacaklarını söyledi.
Yakın zamanda kararlar alınmalı yoksa...
Federal Başkan daha önce de bu konuda alışılmadık derecede net bir çıkışta bulunmuştu. Steinmeier ZDF'de yayınlanan “Sommerinterview” programında “Hafta sonu gazetelere bakarsanız koalisyonun kendi kendine zarar verdiğini hemen fark edersiniz” dedi. Steinmeier, anayasa yargıçları konusunda hızlı bir şekilde karar verilmesini istedi.
Steinmeier, söz konusu olanın “küçük bir mesele” olmadığını söyled ve “Söz konusu olan, aynı zamanda en yüksek mahkememiz olan anayasal bir kurumun otoritesi ve işleyişidir” dedi. Ancak Steinmeier, “kararlar yakın gelecekte alınamazsa”, o zaman “endişelenmemiz gerektiği” uyarısında bulundu.
ARTI49