Scholz açıkladı! Alman hükümetinden göç sorunu için dev bütçe...

Almanya’da mülteci yükünün hafifletilmesi ve göç sorununun üstesinden gelinmesi için federal hükümetin eyaletlere bu yıl ek olarak 1 milyar Euro vereceği bildirildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, mülteci yükünün hafifletilmesi ve göç sorununun çözülmesi amacıyla federal hükümetin bu yıl eyaletlere ek olarak 1 milyar Euro vereceğini açıkladı. Scholz, ülke genelindeki mültecilerin durumunu, düzensiz göçü ve eyaletlere sağlanacak maddi desteği ele almak üzere eyaletler başbakanlarıyla bir araya geldi.

Toplantının ardından yayınlanan karar metninde, 2022 yılında Almanya'da mülteci sayısının önemli ölçüde arttığına dikkat çekilerek, 2023'ün ilk aylarında da üçüncü ülkelerden Almanya'ya gelenlerin sayısının yüksek olduğu belirtildi. Metinde, mülteciler konusunda insani sorumlulukların üstlenmeye devam edileceği ancak bu için ek tedbirlerin gerektiği vurgulandı.

Metinde, göçün yasal ve insani yükümlülükleri yerine getirerek daha güçlü bir şekilde yönlendirilmesi, ülkeye gelen insanların sayısının ve statüsünün mümkün olan en hızlı şekilde kayda geçirilmesi, süreçlerin dijitalleştirilmesi, Almanya'da kalamayacak olanların özellikle suçluların ülkelerine geri gönderilmesi gibi konuların öncelikli olarak ele alınacağı belirtildi. Metinde ayrıca, eyaletlere 2023'te ek 1 milyar Euro daha destek sağlanacağı bilgisi de yer aldı.

Almanya'da federal hükümet ve eyalet başbakanları, mülteciler konusunda eyaletlere kalıcı maddi destek verilmesine karar verdi. Kasım ayında yapılan toplantıda alınan kararlar arasında, AB'ye katılım perspektifine sahip ülke vatandaşları için iltica prosedürlerinin hızlandırılması, Gürcistan ve Moldovya'nın güvenli ülke olarak sınıflandırılması, sınır dışı uygulamalarının kararlı bir şekilde yerine getirilmesi, düzensiz göçle mücadelede federal polisin yetkilerinin arttırılması, Frontex'in güçlendirilmesi ve eyaletlere ve yerel yönetimlere mültecilerin barınması konusunda destek verilmesi yer alıyor.

Başbakan Olaf Scholz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Almanya'nın büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve toplantıda alınan kararlardan memnun olduğunu belirtti. Ancak, mülteciler konusunda kalıcı maddi destek verilmesine ilişkin yapılacak görüşmelerin zorlu olacağını da vurguladı.

Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst ise federal hükümetin vereceği paranın yeterli olmadığını savunarak, yerel yönetimler için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Yerel yönetimler de artan mülteci sayıları nedeniyle daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdi.

Almanya, daha önce mültecilerin barınması ve bakımı için 2,75 milyar Euro ayırmıştı. Ancak, yerel yönetimler söz konusu paranın yetersiz olduğunu savunuyor ve daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.

İlk yorum yazan siz olun

Politika Haberleri