Sayılı gün sonra Avrupa'nın en büyüğü olacak!

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Bahçelievler'de "Avrupa'nın en büyüğü" olarak inşa edilen fizik tedavi hastanesinin haziranın yarısından itibaren hizmete alınacağını bildirdi.

Megakentteki sağlık yatırımlarına ilişkin  konuşan Memişoğlu, son 15 yıldır İstanbul'daki sağlık altyapısında büyük değişim yaşandığını, eskiden "koğuş sistemi" olarak adlandırılan 8 kişilik ve ortak tuvaletli odaların bulunduğu kamu hastanelerinin altyapısının dönüşüme uğradığını anlattı.

1971'de Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmete sunulmasından 2010'da Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılışına kadar, kentte yeni bir hastane yapılmadığına dikkati çeken Memişoğlu, sadece son 5 yılda çok yataklı 26 büyük hastanenin sisteme ilave edildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Memişoğlu, sadece Kovid-19 salgını zamanında 9 hastanenin açıldığını, bunların 2'sinin 3 ayda projelendirilerek hizmete sunulan, 1008 yataklı, tuvalet ve banyosu da içinde yer alan tek kişilik odalara sahip acil durum hastaneleri olduğunu ifade etti.

İstanbul'da, 2002'de kamu hastanelerinde tek kişilik toplam 64 oda bulunduğunu belirten Memişoğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda 20 bine çıktı sadece kamudaki odalar. Tek kişilik, çift kişilik, tuvaleti, televizyonu, buzdolabı, telefonu, interneti var. Böyle bir altyapıyla Türkiye, sağlıkta gelecek vizyonuna şu anda ulaşmış durumda. 'İstanbul'u sağlığın baş şehri yapma hedefimiz var.' dediğimiz zaman, altyapısıyla insan gücüyle buna rahatlıkla ulaşılabilir diye düşünüyoruz. Şu anda dünyanın burayı talep etmesinin sebebi de esasında bu hedefimizi gerçekleştirdiğimizi gösteriyor. Ama işimiz, sorumluluğumuz çok daha fazla bundan sonra. Böyle bir altyapının da hakkını hep beraber vermemiz gerekiyor. Bunu çok daha iş, bilim, araştırma, eğitim anlamında marka haline getirmemiz gerekiyor. Çünkü siz fiziki yapıları yapsanız da o kültürün oluşması, onun yeniden dünyayla yarışır hale getirilmesi bir süreç alacaktır. Bu süreçleri de şimdi yaşıyoruz. Baktığınızda, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi fiziki ve cihaz anlamında dünyanın en iyi merkezlerinden biri. İnsan gücünü de yavaş yavaş oturttuktan sonra burası bilim anlamında da dünyanın lokomotifi haline gelecektir."

Memişoğlu, şu anda İstanbul'da 47 bin hasta yatağı olduğunu, bunların yaklaşık yüzde 55'inin kamuda, geri kalan yüzde 45'inin ise üniversite ve özel hastanelerde yer aldığını aktardı.

Fotoğraf: Brandon Holmes - Unsplash

 

İlk yorum yazan siz olun

Gündem Haberleri