Rusya’da 100 milyon kişinin kullandığı WhatsApp engellendi

Rusya, WhatsApp’ı resmi listeden çıkararak ülke genelinde engelledi. Karar yaklaşık 100 milyon kullanıcıyı etkilerken, Moskova devlet destekli MAX uygulamasını öne çıkarıyor.

Moskova yönetimi, dijital alandaki gerilimi yeni bir aşamaya taşıyarak popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı (Meta) ülke genelinde yasakladı. Financial Times’ın aktardığına göre, Rusya’daki internet denetiminden sorumlu kurum uygulamayı resmi listeden çıkardı. Bu kararın, ülkede uygulamayı kullanan en az 100 milyon kişiyi doğrudan etkileyeceği belirtiliyor.

ABD merkezli teknoloji devi Meta Platforms, Kremlin yönetiminin uzun süredir eleştirdiği şirketler arasında yer alıyordu. Son adım, taraflar arasındaki dijital gerilimin doruk noktası olarak değerlendiriliyor.

Geçmişten gelen kısıtlamalar

Rus makamları geçen yıl da WhatsApp ve benzer bir mesajlaşma platformu olan Telegram üzerinden yapılan bazı aramaları sınırlamaya başlamıştı. Yetkililer, yabancı platformların dolandırıcılık ve terörle bağlantılı soruşturmalarda kolluk kuvvetleriyle bilgi paylaşmayı reddettiğini savunmuştu.

Bu gerekçelerle başlatılan kısıtlamalar, son kararla birlikte tam kapsamlı bir engelleme sürecine dönüştü.

WhatsApp’tan sert açıklama

WhatsApp yönetimi, Financial Times’a yaptığı açıklamada uygulamanın tamamen engellendiğini duyurdu. Şirket açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bugün Rus hükümeti, kullanıcıları devlet gözetimindeki bir uygulamaya yönlendirmek amacıyla WhatsApp’ı tamamen engellemeye çalıştı"

Açıklama, Moskova’nın kararının arkasında yalnızca güvenlik gerekçelerinin bulunmadığı yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Devlet destekli alternatif uygulama

Rus yetkililer, devlet destekli MAX isimli bir mesajlaşma uygulamasını teşvik ediyor. Eleştirmenler, söz konusu uygulamanın kullanıcıların takibi amacıyla kullanılabileceğini öne sürüyor. Ancak devlet medyası bu iddiaları reddederek suçlamaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Dünya Haberleri