Rewe, Edeka ve Lidl’de yeni depozito sistemi

Almanya’da 24 gıda üreticisi, cam ambalajlarda depozitolu yeniden kullanım sistemine geçmeye hazırlanıyor. Rewe, Edeka ve Lidl ile görüşmeler sürerken çevresel ve ekonomik gerekçeler öne çıkıyor.

Almanya’da süpermarket ve indirim marketlerinde satılan bazı gıda ürünleri için yeni bir depozito sistemi gündeme geldi. Şu anda zeytinyağı, hardal veya elma püresi gibi ürünlerin cam ambalajları kullanıldıktan sonra cam geri dönüşüm kutularına atılıyor. Ancak 24 gıda üreticisi, cam ambalajlarını yeniden kullanılabilir depozitolu sisteme dönüştürmek için hazırlık yapıyor.

Projede Carl Kühne, Develey, Feinkost Dittmann ve Bonne Maman ile Spreewaldhof markalarını bünyesinde bulunduran Andros Deutschland gibi tanınmış şirketler yer alıyor. Meyve ve sebze konserveleri, yemeklik yağlar, soslar ve reçel üretimi yapan toplam 24 firma sisteme dahil olmuş durumda.

Berlin merkezli girişim sistemi yönetecek

Yeni uygulamanın organizasyonu Berlin merkezli girişim Dotch tarafından yürütülüyor. Şirket; cam ambalajların temini, taşınması, temizlenmesi ve geri alınması gibi tüm süreçlerden sorumlu olacak.

Plan kapsamında cam şişeler için 50 cent, vidalı cam kavanozlar için ise 25 cent depozito alınması öngörülüyor. Boş ambalajların iadesi, marketlerde halihazırda kullanılan depozito makineleri üzerinden yapılabilecek.

Dotch, farklı ürün gruplarında kullanılmak üzere altı standart cam ambalaj boyutu geliştirdi. Şirketin verdiği bilgiye göre bir cam şişe, temizlenip yeniden kullanılarak 50 defaya kadar dolaşıma sokulabilecek.

Büyük market zincirleriyle görüşmeler sürüyor

Sistem şu anda Almanya’daki organik ürün mağazalarında uygulanıyor. Alnatura ve Dennree raflarında özellikle yemeklik yağ ürünlerinde Dotch’un yeniden kullanılabilir cam şişeleri yer alıyor.

Buna karşın Rewe, Edeka ve Lidl gibi büyük perakende zincirlerinde henüz uygulamaya geçilmiş değil. Taraflar arasında görüşmeler devam etse de geniş çaplı kullanım için belirlenmiş resmi bir tarih bulunmuyor.

Andros Deutschland, perakendecilerle ilk temasların kurulduğunu açıkladı. Şirketin sürdürülebilirlik yöneticisi Andrea Steinkamp, sektörde ilginin bulunduğunu ancak şu aşamada somut bir sipariş verilmediğini belirtti.

Maliyet baskısı ve AB düzenlemeleri etkili oldu

Üreticilerin yeniden kullanılabilir ambalaj sistemine yönelmesinin arkasında ekonomik nedenler bulunuyor. Tek kullanımlık cam ambalajların maliyetleri yükselirken, bu ambalajlara yönelik CO2 kaynaklı sanayi maliyetleri ve atık bertaraf lisans ücretleri de artıyor.

Buna ek olarak Avrupa Birliği’nin ambalaj düzenlemelerine ilişkin yeni kuralları, çok kullanımlı sistemleri daha cazip hale getiriyor.

Yüz binlerce ton CO2 tasarrufu hedefleniyor

Sistemin savunucuları çevresel faydalara da dikkat çekiyor. Deutsche Umwelthilfe tarafından hazırlanan bir araştırmaya göre, yemeklik yağ, sirke ve konserve ürünlerinde yeniden kullanılabilir cam ambalajların yaygınlaşması halinde yılda 409 bin tona kadar CO2 tasarrufu sağlanabilir.

Şimdilik çoğu tüketici açısından günlük alışverişte bir değişiklik bulunmuyor. Ancak sistem büyük market zincirlerinde de uygulanmaya başlanırsa, cam kavanoz ve şişeler tıpkı içecek şişelerinde olduğu gibi depozitolu şekilde satılacak. Tüketiciler satın alırken ek ücret ödeyecek, boş ambalajı geri getirdiklerinde ise depozitolarını geri alabilecek.

Gündem Haberleri