Kuzey Ren-Vestfalya’da tespit edilen aşiret suçları, İçişleri Bakanı Herbert Reul’a göre açık biçimde Türk-Arap kökenli büyük aileler tarafından yönlendiriliyor. Polis belirli ilerlemeler kaydetse de Reul, sunum sırasında “Sorun çözülmüş değil” ifadelerini kullandı.
Aşiret suçlarıyla mücadelede polis, daha az suç ve daha az kargaşa kaydederken, şüpheli sayısında artış yaşandığını bildirdi. İçişleri Bakanı Reul’un açıkladığı 2024 yılına ait yeni durum raporuna göre, aşiret bağlantılı suçların sayısı yüzde 4,2 azalarak 6707’ye düştü. Bu düşüşün bir kısmının esrarın yasallaştırılmasından kaynaklandığı belirtildi. Buna karşılık şüpheli sayısı yüzde 1,6 artışla 4282’ye yükseldi.
Kargaşalarda belirgin düşüş
2019 yılında aşiret bağlantılı 12 toplumsal kargaşa tespit edilirken, geçtiğimiz yıl bu sayı yalnızca bir olarak kaydedildi. Reul, “Sorun çözülmüş değil, ama ilerleme kaydediyoruz” dedi. Eyalet Kriminal Dairesi’nin Organize Suçlar Birimi Başkanı Achim Schmitz ise vatandaşların güvenlik hissinin arttığını ve algılanan suç oranının belirgin şekilde düştüğünü vurguladı. Reul, 2019’da aşiretlere yönelik kararlı bir mücadele yürütüleceğini duyurmuştu.
118 aşiret ailesine karşı operasyonlar
Polis şu anda 118 suç bağlantılı aşiret ailesi hakkında işlem yürütüyor. Dört isim listeden çıkarılırken, dört yeni aşiret eklendi. Yaklaşık 700 baskında 1700’e yakın adres kontrol edildi. 2024’te yaklaşık 1,75 milyon Euro değerinde varlık geçici olarak güvence altına alınırken, bir önceki yıl bu rakam 960 bin Euro idi. Buna rağmen mal varlığına el koyma konusunda yasal boşluklar bulunduğu ifade edildi.
Altı dava Türk-Arap kökenli ailelere ait
Organize suçlar kapsamında yürütülen 82 soruşturmanın altısı, Türk-Arap kökenli büyük ailelerin üyeleri tarafından yönlendirilen aşret davaları oldu. Bu kapsamda polis on tutuklama kararı çıkardı. Baskınların ve vaka konferanslarının yanı sıra, aşiret üyeleri için çıkış programları da yürütülüyor.
Rapor, Eyalet Kriminal Dairesi tarafından isim bazlı araştırmalara dayanıyor. Sadece Lübnan veya Mhallamiye kökenli Türk-Arap büyük ailelere mensup kişilerin işlediği suçlar değerlendiriliyor. Ancak “aşiret suçu” kavramı tartışmalı. Eleştirmenlere göre bu terim, göçmen kökenli insanları yalnızca aile bağları veya kökenleri nedeniyle damgalıyor ve ayrımcılığa yol açıyor.