9 yaşında kronik sinir sistemi hastalığı Multipl Skleroz (MS) teşhisi konulmasının ardından yüzmeye başlayan 42 yaşındaki Işıl Bozca, su sporları başta olmak üzere 15 farklı branşa "fabrika" gibi hizmet veren kompleksin işletmeciliğini yapıyor.
Bozca, kendi adıyla 5 yıldır işlettiği komplekste yüzme ve fitness ile kick bokstan pilatese, zumbadan su altı sporlarına kadar 15 farklı branşta, Yüzme, Modern Pentatlon, Su Altı Sporları ve Triatlon federasyonlarına sporcu yetiştiriyor.
Işıl Bozca, kendisini "Anne, eş, iş kadını, yüzme antrenörü, kadınlar için, çocuklar için mücadele eden bir kadın." diye tanıtarak, herkesin "anne sütü kadar gerekli" gördüğü yüzmeyle tanışmasını arzuladığını aktardı.
Yüzme hikayesinin 9 yaşında sağlık problemi sebebiyle başladığını dile getiren Bozca, doktorunun tavsiyesiyle girdiği suyun, hayatının bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Önce yüzme öğrendim, sonrasında sağlığıma kavuştum. Sağlığıma kavuşurken 16-17 yaşında yardımcı antrenörlük yapmaya, sporcular hazırlamaya başladım. Kendim gibi dezavantajlı kişilere yüzme öğretmeye, kadınlar, çocuklar derken kulüplerde hizmet vermeye başladım." diye konuştu.
MS hastalarına yüzme tavsiyesi
Işıl Bozca, yüzmeye aktif olarak devam ettiğini, aynı hastalığı yaşayanlar için rol model olmaya gayret ettiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. 9 yaşında başlayıp sağlığıma kavuştuğum için, misyonlarımdan birisi insanları sağlığına kavuşturmak, sağlığına kavuştururken eğlenmelerini sağlamak. Yüzme, sağlık için, sosyalleşme için, obeziteden, hiperaktiviteden korunmak için dengeleyici bir spor. Her yere yaymalıyız. Yüzme, anne sütü kadar gerekli. İsterseniz başaramayacağınız bir şey yok. Hastalığa teslim olmak, umutsuzluğa kapılmak, başaramayacağımızı düşünmek tamamen kafamızda biten bir şey. MS hastaları olan özel derslerim var. Onlara aynı süreçten geçtiğimi, aynı şeyleri yaşadığımı anlatıyorum. Yüzme, bu hastalığın tedavisinde önemli yer tutuyor."
Bozca, kulübü sayesinde 50 civarında MS hastasına hizmet verdiğini, vermeye de devam ettiğini belirterek, "Korkmasınlar, su özgürlüktür. Tekerlekli sandalyeyle havuzun başına gelip suda yürüyebilen insanlar görüyoruz. Yüzmenin böyle bir ayrıcalığı var. Yürüyemiyorsunuz ama yüzebiliyorsunuz. Suyun içinde özgürsünüz, suyun içinde hepimiz eşitiz." diye konuştu.
Artı49