Meteorolojiden Almanya’ya buzlanma ve fırtına uyarısı

Almanya, 2010’dan bu yana görülen en sert kışını yaşıyor. Ülkenin orta kesimlerinde kar kalınlığı 30 santimetreyi bulurken sıcaklıklar eksi 20 dereceye kadar düşüyor.

Almanya son yılların en sert kışlarından birini yaşıyor. 2010’dan bu yana görülen en yoğun soğuk hava dalgası, ülke genelinde özellikle orta kesimleri etkisi altına aldı. Eifel, Sauerland, Westerwald, Vogelsberg, Thüringer Ormanı, Erzgebirge ve Harz bölgelerinde kar kalınlığı 10 ila 20 santimetreye ulaştı; bazı yerlerde ise 30 santimetreye kadar çıktı.

Tekrarlayan kar sağanakları, zaman zaman dolu içeren kısa ama şiddetli kış fırtınalarıyla birlikte ilerliyor. Düşük rakımlı bölgelerde bile 5 ila 10 santimetre arasında yeni kar örtüsü oluştu. Bu durum, özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafiği zorlaştırıyor; küçük kar birikintileri bile kazalara ve uzun araç kuyruklarına yol açıyor.

Rüzgar ve buzlanma uyarısı

Batı yönlü sert rüzgarlar, yüksek kesimlerde yer yer fırtına hızında eserek tipi ve görüş kaybına neden oluyor. Gece saatlerinde ve izleyen günlerde sıcaklıkların sıfırın altında seyretmesiyle birlikte buzlanma tehlikesi artıyor. Özellikle sabah saatlerinde bastıran yeni karın araçlar tarafından ezilmesi sonucu yollar kayganlaşıyor. Kuzey Almanya’da kar sağanakları daha uzun sürerken, güney kesimlerde sis ve yoğun pus hakim olmaya başladı.

5 Ocak itibarıyla soğuk hava dalgası daha da güçlenecek. Gün içinde pek çok bölgede sıcaklıklar sıfırın üzerine çıkamayacak; geceleri ise eksi 8 ila eksi 15 dereceye kadar inecek. Alp eteklerinde ve korunaklı vadilerde açık havalarda sıcaklığın eksi 20 dereceye yaklaşması bekleniyor.

Soğuk hava birkaç gün daha sürecek

Zaman zaman kısa süreli güneşli aralıklar görülse de genel tablo değişmeyecek. Almanya, hafta boyunca sürecek bu sert kış koşullarına hazırlıklı olmak zorunda. Sürücüler, kar küreme ekipleri ve enerji tedarikçileri için bu süreç önemli bir sınav niteliğinde olacak. Meteoroloji yetkilileri, 8 Ocak’a kadar ciddi bir hava değişimi beklenmediğini bildiriyor.

Yaşam Haberleri