İsrail ile ABD’nin yaklaşık altı hafta önce, 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı ortak saldırı, küresel güvenlik dengelerine yeni bir kriz başlığı ekledi. Savaşın tırmanmasıyla birlikte İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, Körfez bölgesinden dünya pazarlarına petrol ve gaz taşınmasında kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı, enerji piyasalarında sert dalgalanmalara yol açtı. Bu gelişme, Avrupa’da da hammadde fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.
Geçtiğimiz günlerde, ABD Başkanı Donald Trump’ın verdiği sürenin dolmasına kısa süre kala ilan edilen geçici ateşkes ise fiyatlar üzerinde beklenen rahatlamayı sağlamadı. Almanya’da tüketiciler, İran’daki savaşın etkilerini doğrudan hissetmeye devam ediyor. Özellikle elektrik fiyatlarında artış dikkat çekerken, akaryakıt fiyatları da sürücüler için ciddi bir yük haline geldi. Federal Başbakan Friedrich Merz, bu tablo karşısında tüketiciyi koruyacak yeni adımlar üzerinde duruyor.
Hükümetten tüketiciye destek sinyali
Artan enerji maliyetleri nedeniyle hükümetin çeşitli önlemleri gündemine aldığı belirtiliyor. n-tv’nin hükümet çevrelerine dayandırdığı haberine göre, Merz özellikle vatandaşları rahatlatacak adımlara sıcak bakıyor. Bu kapsamda öne çıkan seçeneklerden biri, işe gidiş geliş giderlerini kapsayan “mesafe ödeneğinin” artırılması.
Mevcut durumda kilometre başına 38 cent olarak uygulanan bu ödeneğin yaklaşık yüzde 20 oranında yükseltilerek 45 cent seviyesine çıkarılması gündemde. Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde vatandaşlar bu avantajdan gelecek yıl vergi beyanlarında yararlanabilecek.
Akaryakıt fiyatlarına sınırlama getirildi
Enerji krizine karşı ilk adımlar da atılmış durumda. Almanya genelinde akaryakıt istasyonlarının fiyatları günde yalnızca bir kez artırabilmesine izin veriliyor. Avusturya’daki modele benzer şekilde uygulamaya konulan bu düzenleme, hükümetin ilk müdahale paketinin önemli başlıklarından biri oldu.
Ancak bu sınırlamaya rağmen yakıt fiyatlarının yükselmeye devam ettiği görülüyor. ABD ile İran arasında ilan edilen geçici ateşkesin ardından petrol fiyatlarında düşüş yaşansa da, bu gerilemenin Almanya’daki pompa fiyatlarına henüz belirgin şekilde yansımadığı ifade ediliyor.
Elektrik vergisi indirimi de masada
Hükümetin değerlendirdiği bir diğer seçenek ise elektrik vergisinin düşürülmesi. Konunun, 12 Nisan’da yapılması planlanan koalisyon komitesi toplantısında ele alınabileceği belirtiliyor. Tagesschau ve n-tv’nin aktardığına göre, hükümet kaynakları şu aşamada detaylı açıklama yapmaktan kaçınıyor ancak enerji fiyatlarına yönelik çözüm arayışlarının sürdüğünü vurguluyor.
Yetkililer, piyasalardaki gelişmelerin yakından izlendiğini ve gerektiğinde ek destek paketlerinin devreye alınabileceğini belirtiyor. ABD yönetimi ile Tahran arasında ilan edilen ateşkesin “olumlu bir işaret” olduğu değerlendirilirken, bunun piyasalarda ilk etkilerini göstermeye başladığı ifade ediliyor.
Ekonomi Bakanlığı’ndan bir yetkili ise sürecin belirsizliğine dikkat çekerek, "Ancak bunun ne kadar kalıcı olacağını ve piyasaların nasıl şekilleneceğini bekleyip görmemiz gerekiyor." dedi. Öte yandan hükümet, akaryakıt fiyatlarını sınırlamaya yönelik mevcut önlemlerin etkisiz olduğu yönündeki eleştirileri kabul etmedi.