Almanya’da CDU gençlik teşkilatı Junge Union’un Başkanı Johannes Winkel, eski Başbakan Angela Merkel’in son dönemde yaptığı siyasi açıklamaları sert bir dille eleştirdi.
Winkel, Merkel’in sık sık kamuoyu önüne çıkıp güncel siyasete dair yorum yapmasının parti içinde rahatsızlık yarattığını belirterek, “Birçok kişi bundan gerçekten sıkıldı” dedi.
“Gündelik siyasete karışması olağanüstü”
Winkel, Alman basınına yaptığı açıklamada Merkel’in, aktif siyasetten çekilmiş bir lider olarak bu kadar sık konuşmasının “alışılmışın dışında” olduğunu söyledi.
Junge Union Başkanı, “Bu kadar uzun süre ülkeyi yönettikten sonra, bugün yapılan yorumların daha inandırıcı olması için Merkel’in geçmişteki politikalarını da sorgulaması gerekir” ifadelerini kullandı.
Enerji politikası ve Rusya ilişkileri gündemde
Johannes Winkel, Merkel dönemine ait bazı kararların hala tartışma konusu olduğunu hatırlattı. Özellikle enerji bağımlılığı, Rusya ile ilişkiler ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’la yakın temaslar gibi başlıklarda Merkel’in politikalarının bugün yaşanan sorunların temelinde yer aldığını öne sürdü.
Winkel, “Bu açıklamalar, geçmişte alınan kararların sorumluluğu göz ardı edilerek yapılıyor” diyerek eleştirisini sürdürdü.
CDU içinde rahatsızlık büyüyor
Winkel’in açıklamaları, CDU’nun gençlik kanadında dile getirilen genel bir rahatsızlığın yansıması olarak değerlendiriliyor. Parti içindeki bazı isimler, Merkel’in aktif siyasetten ayrıldıktan sonra da partinin yönü üzerinde etkili olmaya çalıştığını düşünüyor.
Junge Union Başkanı, “Artık yeni bir döneme odaklanmamız gerekiyor. Sürekli geçmişe dönmek kimseye fayda sağlamaz” ifadelerini kullandı.
ARTI49