Marketlerden alınan orta gazlı maden sularına yönelik yapılan kapsamlı inceleme, ürünler arasında dikkat çekici kalite farklarını ortaya koydu. Öko-Test tarafından incelenen 56 farklı medium maden suyunun 40'ı "çok iyi" notu alırken, yalnızca bir ürün "yetersiz" değerlendirmesiyle listenin en alt sırasında yer aldı.
2024 yılında YouGov tarafından yapılan araştırmaya göre yetişkinlerin yüzde 21'i günlük su ihtiyacını en çok hafif gazlı, yani medium maden suyuyla karşılıyor. Bu yaygın tüketim alışkanlığı nedeniyle Öko-Test, Almanya'nın farklı bölgelerinde satışa sunulan medium maden sularını ayrıntılı biçimde analiz etti.
Arsen tespiti puanı düşürdü
Testte en düşük notu alan ürün Bad Harzburger Medium oldu. Ürünün "yetersiz" olarak değerlendirilmesinin temel nedeni, içinde arsen tespit edilmesi oldu.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'ne göre inorganik arsen, düşük miktarlarda dahi cilt, akciğer ve idrar yollarında tümör oluşumu riskini artırabiliyor. Ölçülen arsen seviyesinin acil sağlık riski oluşturmadığı belirtilse de, Mineral ve Sofra Suyu Yönetmeliği'nde izin verilen azami değerin yarısından fazlasına ulaşması nedeniyle ürünün puanı iki kademe düşürüldü.
PFAS ve diğer kalıntılar dikkat çekti
Öko-Test, toplam 12 farklı maden suyunda doğal saflık iddiasıyla bağdaşmayan kalıntılar bulunduğunu da açıkladı. Bunlar arasında PFAS bileşikleri, pestisit parçalanma ürünleri ve tatlandırıcı kalıntıları yer aldı.
Laboratuvar analizlerinde özellikle PFAS grubunda bulunan trifloroasetik asit, test edilen ürünlerin yaklaşık üçte ikisinde tespit edildi. Bazı örneklerde yalnızca trifloroasetik asit miktarının bile, ocak ayından itibaren içme suları için geçerli olan Avrupa Birliği PFAS sınır değerini aştığı belirtildi. Mineral suları için ise şu ana kadar böyle bir yasal sınır bulunmuyor. Bu nedenle Öko-Test değerlendirmelerini içme suyu limitlerini esas alarak yaptı.
Avrupa Kimyasallar Ajansı Risk Değerlendirme Komitesi de trifloroasetik asiti üreme sağlığı açısından muhtemel risk taşıyan maddeler arasında değerlendiriyor. Testte ayrıca yer altı sularına tarımsal faaliyetler veya insan kaynaklı atıklar yoluyla ulaşabilen pestisit metabolitleri ile tatlandırıcı kalıntıları da istenmeyen kirlenme unsurları olarak değerlendirildi.
Ambalaj seçimi de değerlendirildi
İncelemede yalnızca ürünlerin içeriği değil, kullanılan ambalajlar da değerlendirildi. Cam veya PET çok kullanımlı şişelerin, tek kullanımlık PET şişelere kıyasla çevresel açıdan belirgin şekilde daha avantajlı olduğu vurgulandı.
Öko-Test, tüketicilere mümkün olduğunca bölgesel ürünleri tercih etmelerini ve çok kullanımlı ambalaj kullanmalarını önerdi. Kuruluş ayrıca, en güvenli seçenek olarak Almanya'da sıkı denetimlerden geçen musluk suyunun hem daha ekonomik hem de çevre üzerindeki etkisinin daha düşük olduğuna dikkat çekti.