“Korona tasması”: Riskli bölgelerde 15 kilometre kısıtlaması

Kapanmanın 31 Ocak’a kadar uzatması bekleniyor. Almanya çok daha sert önlemlere hazırlanırken, bunlar arasında en tartışmalısına “korona tasması” adı verildi. Buna göre, riskli bölgelerde insanlar 15 kilometrelik bir alanda kalacak.

Büyük kapanmanın 10 Ocak'ta sona ermesi beklentilerinin yerini riskli bölgelerde sert ek önlemler alıyor. Federal hükümet ve eyaletler, vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerde kişinin ikamet yeri esas alınarak hareket aralığının 15 kilometre ile sınırlanması konusunda anlaştılar. 

70’DEN FAZLA BÖLGEDE UYGULANABİLİR

Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre bu uygulama haftada 100 bin kişi başına 200'den fazla vaka görülen  bölgeler  için geçerli olacak. Almanya’da  bu kısıtlamaların 70'ten fazla bölgede hayata geçmesi bekleniyor.

Federal ve eyalet hükümetleri temsilcileri halihazırda uygulanan kapanmanın ay sonuna kadar uzatılması konusunda fikir birliğine vardığı  Şansölye Angela Merkel’in pazartesi akşamı gerçekleşen ön görüşmede ise hareket aralığı  önerisini sunduğu bildiriliyor. 

OTOBÜSLERDEKİ KOLTUK SAYISI 

Daha önce de Max Planck Enstitüsü'nden bir uzman da benzer bir teklif sunarak  vaka sayısını azaltmak için hareket aralığında en fazla beş kilometre uygulamasını önermişti. Bu uzman toplu taşıma araçlarındaki koltuk sayılarının da yüzde 25 düşürülmesi gerektiğini belirtmişti.

Almanya'da bu uygulama şimdiye kadar yalnızca Saksonya eyaletinde mevcut.

Eyalette kişinin ikamet ettiği yerden en fazla 15 kilometre mesafede spor yapmalarına veya alışverişe çıkmasına izin veriliyor. Eyalet Başbakanı Bodo Ramelow, Covid-19'dan ağır şekilde etkilenen Thüringen eyaletinde söz konusu düzenleme önerdi.

AVRUPA’NIN BİLDİĞİ BİR YÖNTEM

Gerçekte hareket aralığı uygulaması Avrupa ülkelerinde uygulanan bir yöntem. Hatta  gece sokağa çıkma yasağı gibi diğer kısıtlamalarla birleştirilerek çok daha katı bir şekilde uygulanan bir düzenleme. Örneğin, Fransa'da geçmişte sadece en fazla bir saat olmak üzere bir kilometre mesafeye kadar müsaade edilirken, İspanya'nın kuzeydoğusundaki Katalonya'da da geçen hafta sadece iş amaçlı seyahatlere izin veriliyordu.

“SALGIN KONTROL ALTINA ALINANA KADAR KAPANSIN”

Öte yandan Almanların büyük bir çoğunluğu, kapanmanın salgınını kontrol altına alacak şekilde genişletilmesinden yana olduklarını bildiriyor. DPA için  YouGov araştırma enstitüsü tarafından yapılan bir ankette, katılanların neredeyse üçte ikisi, kısıtlamaların ve kapanmanın  uzatılması gerektiğini belirtti.  

AŞI TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Diğer taraftan Almanya'da aşılamaya gerektiği şekilde başlanmamış olması da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Birlik’90/Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck, “Almanya'nın yeterli aşıya sahip olması ve aşıların koordine edilmesi, hızlı ve tutarlı bir şekilde yürütülmesi çok önemli. Üretim kapasiteleri ve mevcut aşı miktarı olabildiğince çabuk belirlenmeli,

arttırılmalıdır” dedi. 

Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi Genel Başkanı Jörg Meuthen da “Korona aşısı hakkında ne düşünürseniz düşünün, her yurttaş aşı olma fırsatına sahip olmalıdır. Ancak federal hükümet erken bir aşamada yeterli miktarda aşı temin edemedi” diye konuştu.

+49 – BERLİN

İlk yorum yazan siz olun

Politika Haberleri