İtalya'da turistlere yeni kıyafet cezası: Varenna'da mayo ile dolaşmak yasak

İtalya'nın Varenna kasabasında mayo veya çıplak üstle dolaşan turistlere 50-200 Euro ceza uygulanacak. Tur grupları için de yeni sınırlamalar getirildi.

İtalya'nın kuzeyinde, Milano'nun kuzeyindeki Como Gölü'nün doğu kıyısında bulunan Varenna, yaz aylarında artan ziyaretçi yoğunluğunu kontrol altına almak için yeni yaptırımları yürürlüğe koydu. Yaklaşık 650 kişinin yaşadığı kasabada, uygunsuz kıyafetle dolaşan turistlere para cezası uygulanacak.

29 Haziran 2026 itibarıyla yürürlüğe giren karara göre, çıplak üstle veya mayo ve bikini gibi plaj kıyafetleriyle kasaba içinde gezmek yasaklandı. Yetkililer, bu tür kıyafetlerin yalnızca plajlarda ve tekne gezilerinde kullanılmasını öngörüyor. Kurala uymayanlara 50 ila 200 Euro arasında para cezası kesilecek.

Tur gruplarına da sınırlama

Belediye meclisinin aldığı kararlar yalnızca kıyafet düzenlemesiyle sınırlı kalmadı. Tur grupları artık en fazla 25 kişiden oluşabilecek. Rehberlerin hoparlör veya ses yükseltici cihaz kullanmasına izin verilmeyecek, ayrıca grupların dar geçiş noktalarını kapatması da yasak olacak.

Kuralları ihlal eden tur rehberleri için 100 ila 400 Euro arasında para cezası öngörülüyor. Aynı ihlalin tekrarlanması halinde ise belediye sınırları içinde 3 ila 12 ay arasında meslekten men cezası uygulanabilecek.

Belediye başkanı: "Varenna harika bir köy ve her yıl dünyanın dört bir yanından yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktan gurur duyuyoruz."

Yaz sezonunda dar sokakların turistler ve günübirlik ziyaretçiler nedeniyle aşırı kalabalık hale geldiğini belirten Belediye Başkanı Mauro Manzoni, "Ancak sakinlerimizin yaşam kalitesi kitlesel turizme feda edilmemeli." ifadelerini kullandı.

Benzer uygulamalar daha önce de hayata geçirilmişti

Lecco iline bağlı Varenna, uygunsuz kıyafetle dolaşan turistlere ceza uygulayan ilk İtalya tatil merkezi değil. Napoli Körfezi'ndeki Sorrento da 2022 yazında üstü çıplak veya plaj kıyafetleriyle şehir içinde dolaşanlara para cezası getirmişti. Dönemin belediye başkanı bu davranışı "yaygın ve yakışıksız" olarak nitelendirirken, kentin imajına zarar verdiğini söylemişti.

İngiliz Guardian gazetesine göre yeni düzenlemelerin amacı, kasabanın görünümünü korumak ve yaklaşık 650 kişilik yerel nüfusun daha huzurlu bir yaşam sürmesine katkı sağlamak. Yetkililer ayrıca kitlesel turizmin olumsuz etkilerini azaltmayı ve turistlerin kurallara aykırı davranışlarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Dünya Haberleri