İtalya uzun trafikte otoyol ücretini geri ödeyecek

İtalya, uzun trafikte kalan sürücülere otoyol ücretini geri ödeyecek. Yeni düzenleme, yalnızca inşaat kaynaklı sıkışıklıkları kapsayacak ve yaz aylarında yürürlüğe girecek.

İtalya’dan tatilcilere güzel haber geldi. Ülkede otoyollarda uzun süreli trafik sıkışıklığı yaşayan sürücülere otoyol ücretinin iadesi yapılacak. Yeni düzenlemeye göre, 50 kilometrelik bir güzergahta yolculuk süresi olağan zamandan 10 dakika fazla sürdüğünde bile sürücüler ücret iadesine hak kazanacak. Uygulama, gelecek yaz tatili döneminde yürürlüğe girecek. Ancak sistemin kapsamı sınırsız değil.

Yalnızca inşaat kaynaklı trafiklerde geçerli

Yeni kural sadece inşaat çalışmaları nedeniyle oluşan trafik sıkışıklıkları için uygulanacak. Ücret iadesinin oranı, otoyolda geçirilen süreye göre değişecek; bazı durumlarda kısmi, bazı durumlarda ise tam iade yapılacak. Ülke, bu sürücü dostu adımla dünyada bir ilke imza atmış oldu.

İade talebi sürücüler tarafından özel bir mobil uygulama üzerinden yapılabilecek. Sistem, Alman Demiryolları’nın bilet iade uygulamasına benzer şekilde işleyecek. Uygulamada, İtalya’daki özel otoyol işletmecilerinin tamamı yer alacak. Ancak uygulamanın nasıl işleyeceğiyle ilgili bazı ayrıntılar henüz netleşmiş değil.

Tazminat miktarını otoyol işletmeleri belirleyecek olsa da, devlet belirli kurallar koyacak. Yabancı sürücülerin bu sistemden ne ölçüde faydalanabileceği ise ilerleyen dönemde açıklanacak.

Gecikme süresi iade oranını belirleyecek

Daha uzun mesafelerde, 15 dakikayı aşan gecikmelerde sürücülere ücret iadesi yapılacak. Eğer trafik nedeniyle gecikme üç saati bulursa, sürücüye tüm otoyol ücreti geri ödenecek. Ancak acil durum nedeniyle yapılan bakım çalışmaları, kaza ya da hava koşullarından kaynaklanan aksaklıklar bu kapsamda olmayacak.

İtalya en çok tercih edilen tatil rotalarından biri

Alman Seyahat Birliği verilerine göre, İtalya 2023 yılında Alman turistler arasında İspanya’nın ardından en popüler ikinci tatil ülkesi oldu. Yaklaşık 12 milyon Alman turist, o yıl Adriyatik kıyılarına, Güney Tirol’e veya Garda Gölü’ne seyahat etti. Ülkede yaklaşık 7000 kilometre otoyol bulunuyor ve bu yolların büyük kısmında geçiş ücreti ödeniyor.

Dünya Haberleri