İşi ehline vermeli: Bakan aşı fiyatlarını ağzından kaçırdı

Dünya mutasyona uğrayan Covid-19 virüsü ile uğraşırken, bütün Avrupa ülkelerinde aşılamaya aynı gün başlamanın yollarını arıyor. Avrupa Birliği “Noel bayramı” sonrası aşının aynı anda başlaması için düğmeye bastı.

Avrupa ülkeleri yine Avrupa’da üretilen aşıları tercih etti. Çin ve Rusya’nın ürettiği aşılarla hiç ilgilenmeyen hem AB hem de Avrupa ülkeleri aşılarını yine “batı”dan temin etti.

Herkesin merak ettiği sorunun cevabını Belçika Devlet Bakanı Eva De Bleeker, “yanlışlık”la açıkladı. Bütün dünyanın merak ettiği aşı fiyatlarını kuruşuna kadar açıklayan Devlet Bakanı, “devlet sırrını” bir tweet ile paylaştı. 

Bütçeden sorumlu bakanın açıklamasında aşıların birim fiyatları ortaya çıktı. 

Astra Zeneka (İngiltere) 1,78 avro, Johnson&Johnson (ABD) 8,59 dolar, Sanofi/GSK (Fransa-İngiltere) 7,56 avro, BioNTech/Pfizer (Almanya-ABD) 12 avro, Curevac (Almanya) 10 avro ve Moderna (ABD) 18 dolar.

Belçika, Astra Zeneka’dan 7 milyon 700 bin 450, Johnson & Johnson’dan 5 milyon 173 bin 595, Sanofi/GSK’dan 7 milyon 740 bin 000, BioNTech/Pfizer’dan 5 milyon 93 bin 847, Curevac’dan 5 milyon 805 bin ve Moderna’dan 2 milyon 64 bin doz olmak üzere toplam 33milyon 576 bin 892 doz aşı satın aldı.

Belçika’da en son verilere göre 11 milyon 515 bin 793 kişi yaşıyor. 11,5 milyon nüfuslu Belçika 279 milyon 120 bin 190 avro ödeme yapıp, toplam 33 milyon 576 bin 892 doz aşı aldı. 

Nüfusunun tam 3 katı. 

AŞI YOL HARİTASI

Önümüzdeki hafta bütün Avrupa ile birlikte aşıların başlayacağı Belçika’da “aşı yol haritası” da belirlendi. Ücretsiz ve zorunlu olmayan aşılama Belçika’da 6 kategoride yapılacak.

İlk sırada bakımevleri ve huzurevlerinde bulunan kişiler ile buralarda görev yapan çalışanlar aşılanacak. İkinci sırada, hastanelerde görev yapan başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanları geliyor. Üçüncü sırada, hastanelerde çalışan sekreter, temizlikçi gibi diğer görevlilerin yanı sıra çocuk ve aile gibi dolaylı olarak hastaneler ile bağlantısı olan kurum çalışanları aşılanacak. Dördüncü kategoride 65 yaş üstü kişiler geliyor. Beşinci sırada ise 45 ila 65 yaş arası vatandaşlar aşılanacak. Altıncı ve son olarak da diğer tüm yurttaşların aşılanması amaçlanıyor. 

KENDİLERİNİ KORUYAMADILAR…

Dünya liderleri de Covid’den kaçamadı. Sırasıyla İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, Brazilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Bolivya Devlet Başkanı Jeanine Anez, Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ABD Başkanı Donald Trump, Guatamala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borrisov ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Covid-19 virüsüne yakalandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un katıldığı AB liderler zirvesine ev sahipliği yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel kendini karantinaya aldı. Diğer AB liderleri de diken üstünde.

Bu gelişmeler, kendileri virüsten kaçamayan liderlerin “halkı virüsten nasıl koruyacakları” sorusunu beraberinde getirdi.

FİKRET AYDEMİR – BRÜKSEL

FOTO: Kristine Wook on Unsplash

İlk yorum yazan siz olun

Politika Haberleri