İran gizli servisi adına Berlin'deki Yahudi kurumlarında casusluk yaptığı iddia edilen Danimarka vatandaşı bir kişi Almanya'da gözaltına alındı. Karlsruhe'deki adli makamlar tarafından yapılan açıklamaya göre, Federal Adalet Mahkemesi soruşturma hakimi Salı günü şüpheli Ali S. hakkında gözaltı kararı verdi. Şüpheli, Danimarka'da tutuklanmasından yaklaşık üç hafta sonra Pazartesi günü Almanya'ya nakledilmişti.
Gözaltına alınan adamın, muhtemelen Yahudi hedeflere yönelik saldırılar da dahil olmak üzere yeni operasyonlar hazırlamak üzere Haziran ayında Berlin'de üç mülk üzerinde casusluk yaptığı söyleniyor. Karlsruhe'deki Federal Savcılık, Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nden gelen bilgi üzerine şahsı Danimarka'nın Aarhus kentinde tutuklattı ve Federal Kriminal Polis Dairesi de soruşturmayı sürdürüyor.
Bilgi topladı
Federal Savcılığa göre bu emir, Yahudi yerleri ve bazı Yahudi kişiler hakkında bilgi toplamak için verilmişti. S.'nin özellikle gizli servis ajanı olarak faaliyet gösterdiğinden şüpheleniliyor. Özellikle ciddi durumlarda 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.
ARD ve “Spiegel”in verdiği bilgiye göre şüpheli 53 yaşında ve Afgan kökenli. Habere göre, görevin arkasında İran Devrim Muhafızlarının seçkin bir birimi olabilir.
ARTI49