İngiltere'de İşçi Partisi zaferi: Muhafazakâr Parti iktidarı sona erdi

İngiltere'deki erken genel seçimlerde İşçi Partisi büyük zafer kazandı ve 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarı sona erdi. Keir Starmer, İngiltere'nin yeni başbakanı olacak.

İngiltere’de dün yapılan erken genel seçimlerin kazananı İşçi Partisi oldu. 14 yıllık Muhafazakâr Parti iktidarı sona erdi.

Resmi olmayan sonuçlara göre, İşçi Partisi 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda 410 milletvekili kazandı. Bu sonuçla vekil sayısını 213 artırmayı başardı. Muhafazakâr Parti ise büyük bir kayıp yaşayarak 368 olan milletvekili sayısını 119'a düşürdü. Bu, Muhafazakâr Parti’nin 1945’ten sonra ilk kez bu kadar az sayıda milletvekilliği kazandığı bir seçim oldu.

Rishi Sunak yenilgiyi kabul etti

Muhafazakar Partili Başbakan Rishi Sunak, yenilgiyi kabul ederek seçimi kazanan İşçi Partisi'ni tebrik etti. Mevcut durumda partilerin aldığı oy oranları ve sandalye sayıları şöyle:

  • İşçi Partisi: %34 (410 milletvekili)
  • Muhafazakâr Parti: %23.7 (119 milletvekili)
  • Reform UK: %14.3 (4 milletvekili)
  • Liberal Demokratlar: %12.3 (71 milletvekili)

"Değişim şimdi başlıyor"

İşçi Partisi lideri ve İngiltere’nin yeni başbakanı olması beklenen Keir Starmer, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı konuşmada, "Değişim şimdi başlıyor" dedi. Starmer, "Kaosu sona erdireceğimizi söylemiştik. Öyle de yapacağız. Sayfayı çevireceğimizi söylemiştik; öyle de yaptık. Bugün yeni bir sayfa açıyoruz. Değişim çalışmasını, ulusal yenilenme misyonunu başlatıyoruz. Ülkemizi yeniden inşa etmeye başlıyoruz." ifadelerini kullandı. Starmer, İşçi Partisi'nin ülkeye hizmet etmeye hazır olduğunu belirtti.

Corbyn yeniden vekil oldu

Sunak parlamentodaki yerini korurken, bağımsız aday Jeremy Corbyn de yeniden milletvekili seçildi. Reform UK partisinin aşırı sağcı lideri Nigel Farage da milletvekili seçilirken, Muhafazakar Partili eski başbakan Liz Truss parlamentodaki koltuğunu kaybetti. 650 sandalyeli parlamentoda Liberal Demokratlar 71 vekil çıkarırken, İskoçya Ulusal Partisi’nin vekil sayısı 10’a düştü ve Reform UK partisi 4 vekil çıkardı.

Erken seçim kararı

Başbakan Rishi Sunak, 22 Mayıs’ta Buckingham Sarayı’na giderek Kral 3. Charles’tan Parlamentoyu feshetmesini istediğini ve 4 Temmuz’da erken seçime gidileceğini açıklamıştı. İngiltere’de son seçimler Aralık 2019’da yapılmış, Sunak ise Kral III. Charles tarafından 25 Ekim 2022’de Başbakan olarak atanmıştı.

Dünya Haberleri