İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, iki Rus uçağının NATO'nun kuzey kontrol noktasında bulunan İskoçya'nın Shetland adalarının kuzeyinde uçması üzerine, RAF'e ait Eurofighter Typhoon jetleri havalandı.
İskoçya'daki Lossiemouth Üssü'nden kalkan jetler, uluslararası hava sahasında Rus uçaklarının geçişlerine eşlik etti. Açıklamada, İngiltere Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey'in görüşlerine de yer verildi.
Heappey, üsteki jetlerin İngiltere hava sahasını sürekli olarak kontrol ettiğini belirterek, "Typhoon jetlerinin pilotları bu sabah iki uzun menzilli Rus bombardıman uçağını durdurmak için havalandılar. İngiltere topraklarına yönelik olası bir tehdide karşı koymaya hazır bir şekilde Shetland kuzeyinden geçişlerini takip ettiler," dedi.
Devlet Bakanı Heappey, uzun süreli görevleri sürdürebilmek için Eurofighter Typhoon jetlerine eşlik etmek üzere bir yakıt ikmali uçağının da bulunduğunu bildirdi.
Eurofighter Typhoon uçağının pilotu da iki Rus uçağının İngiltere'nin kontrol alanından çıkana kadar takip edildiğini aktardı.
Bakanlık açıklamasında, Lossiemouth Üssü pilotlarının Estonya'da 4 aylık NATO görevi kapsamında bulunduğu ve bu süre zarfında Rus uçaklarına karşı 50 kez engelleme uçuşu gerçekleştirdiği ifade edildi.
İngiltere'nin hava kontrol sahasına giren Rus askeri uçaklarının diğer uçaklara tehlike oluşturabileceği vurgulanan açıklamada, Rus uçaklarının hava trafik kontrolörleriyle iletişim kurmadığı ve görünürlük kodlarını yayınlamadığı da belirtildi.
İngiliz savaş uçakları ayrıca haziran ayında Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri ile işbirliği yaparak, Rus uçaklarının Kuzey Denizi'nden İngiliz hava sahasına girmesi olasılığına karşı havalanmış ve engelleme görevi yapmıştı."