Almanya’da toplu taşıma çalışanlarının grevleri sürüyor. Verdi sendikası, devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde baskıyı artırmak amacıyla birçok eyalette yeniden uyarı grevi çağrısı yaptı.
Sendikanın açıklamasına göre Perşembe günü Bayern, Saarland, Brandenburg, Kuzey Ren-Vestfalya ve Hamburg’da otobüs ve tramvaylar depolarda kalacak. Böylece söz konusu eyaletlerde toplu taşımanın büyük ölçüde durması bekleniyor.
Bazı eyaletlerde grev daha erken başlayacak
Kuzey Ren-Vestfalya’da grevler yalnızca perşembe günüyle sınırlı olmayacak. Verdi, eyalette salı günü de birçok bölgede toplu taşıma çalışanlarının iş bırakacağını duyurdu.
Ayrıca pazartesi günü idari birimlerde ve müşteri hizmeti merkezlerinde çalışan personelin de greve gitmesi planlanıyor.
Saksonya’da ise toplu taşıma çalışanları pazartesi günü itibarıyla greve başladı.
Diğer eyaletlerde karar bekleniyor
Sendika, Hessen’de grev olup olmayacağına bugün devam eden görüşmelerin ardından karar verileceğini açıkladı. Bremen’de ise kararın çarşamba günü verilmesi bekleniyor.
Bu eylem, Almanya genelinde yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında üçüncü geniş çaplı uyarı grevi olacak. Verdi, müzakereleri tüm eyaletlerde paralel şekilde yürütüyor.
Bazı eyaletlerde ise anlaşma sağlandı. Baden-Württemberg ve Schleswig-Holstein’da taraflar uzlaşmaya varmış durumda.
Verdi Başkan Yardımcısı Christine Behle, görüşmelerin hâlâ yeterince ilerlemediğini belirterek “Tarif görüşmelerinin dördüncü ayındayız ve birçok eyalette hâlâ başlangıç aşamasındayız” dedi.
Tartışmanın odağında çalışma koşulları var
Toplu sözleşme görüşmelerinde çoğu eyalette çalışma koşullarının iyileştirilmesi talep ediliyor. Görüşmelerde özellikle şu konular öne çıkıyor:
çalışma saatleri
vardiyalar arasındaki dinlenme süresi
mola süreleri
Bayern, Brandenburg, Saarland, Thüringen ve Hamburg’daki görüşmelerde ise maaş artışları da müzakere konusu.
Aşağı Saksonya'da grev yok
Toplu taşıma grevlerinden şu ana kadar büyük ölçüde Aşağı Saksonya etkilenmedi. Bunun nedeni eyalette mart ayı sonuna kadar geçerli olan “barış yükümlülüğü” nedeniyle bu süre içinde grev yapılamaması.
ARTI49