Hannover ve Düsseldorf’un, Gazze’den yaralı çocukları Almanya’ya getirme girişimi kamuoyunda tartışma yarattı. FOCUS online için yapılan Civey anketine göre, halkın görüşü bu konuda ikiye bölünmüş durumda.
Hannover (Yeşiller) ve Düsseldorf (CDU) belediye başkanları, yaralı çocukların Almanya’ya getirilmesi için Federal İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na ortak mektup gönderdi. Amaçlarının acıları hafifletmek ve yardımseverlik mesajı vermek olduğunu belirttiler. Daha sonra Bonn (Yeşiller), Leipzig (SPD) ve Kiel (SPD) de bu girişime katıldı.
Anket: Yeşiller ve SPD seçmeni büyük destek veriyor
Ankete göre halkın %45’i çocukların getirilmesinden yana, %39’u ise karşı.
Yeşiller seçmeninin %80’i, SPD’lilerin %77’si, Sol Parti (%76) ve BSW (%57) seçmenleri çoğunlukla destekliyor.
CDU/CSU (%37), FDP (%21) ve özellikle AfD (%10) seçmeninde destek düşük.
65 yaş üstü vatandaşlarda destek oranı %52 ile ortalamanın biraz üzerinde.
Hükümetten temkinli yaklaşım
Federal hükümet, böyle bir adımın mümkün olup olmadığını hâlâ incelediklerini açıkladı. Somut bir plan durumunda güvenlik koşulları ve çıkış imkânlarının değerlendirileceğini belirten hükümet sözcü yardımcısı, önceliğin çocukların yerinde tıbbi tedavisi olduğunu vurguladı.
“Bölgedeki ülkeler teşvik edilmeli”
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, reşit olmayan çocukların tedavisinde sivil toplum projelerine destek verildiğini aktardı. Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Serap Güler, çocukları Almanya’ya getirme fikrinin “seçim kampanyasında puan toplamak için güzel görünebileceğini, ancak insanlara gerçek anlamda yardım etmeyeceğini” söyledi. Ona göre en faydalı yol, bölgedeki ülkeleri bu çocukları kabul etmeye teşvik etmek.