Filtreli sigaralar yasaklansın önerisi

Bilim insanları, sigara izmaritinde bulunan selüloz asetat maddesinin doğaya karışma süresinin 10 sene olması nedeniyle, filtreli sigaraların tümüyle yasaklanmasını önerdiler.

LONDRA - Brisith Medical Journal'da yayımlanan bir araştırma, filtreli sigaraların tümüyle yasaklanması gerektiğini ortaya koydu. Dünyada her gün milyarlarca sigara izmaritinin yerlere atıldığını kaydeden araştırmacılar, izmarit içerisinde bulunan selüloz asetat nedeniyle, uzun süre kaybolmayacak bir plastik çöp yığınının oluştuğunu belirttiler.

Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre ise bir günde içilen 15 milyar sigaranın 10 milyarı yere atılıyor. Sigara izmaritinde bulunan selüloz asetatın doğaya karışması ve bir izmaritin tamamen yok olması 10 seneyi buluyor. 

Filtreli sigaralar, 1950'li yıllarda sigaranın kanser yaptığına dair araştırmalara tepki olarak, sigara endüstrisi tarafından piyasaya sunulmuştu. Sigarada bulunan zehirli maddelerin bir kısmını emerek akciğer kanseri riskini azalttıkları ileri sürülen filtrelerin, bu konuda etkiye sahip olmadıkları daha sonra yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştu.

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri