Epstein'in Almanya ayağına soruşturma çağrısı

Alman siyasetçiler, ABD’nin yayımladığı Jeffrey Epstein belgelerinin Alman savcılarca incelenmesini istedi. Belgelerde birçok tanınmış ismin adı geçiyor.

ABD'de cinsel suçlu Jeffrey Epstein davasına ilişkin yeni belgelerin yayımlanmasının ardından, Almanya’da güvenlik politikasıyla ilgilenen bir grup milletvekili, bu dosyaların Alman savcılıkları tarafından sistematik biçimde incelenmesini talep etti.

Yeşiller Partisi Grup Başkanvekili Konstantin von Notz, yaptığı açıklamada, “Alman makamları Epstein belgelerini dikkatle incelemeli ve gerekirse ABD makamlarından ek bilgi talep etmelidir” ifadelerini kullandı.

Alman istihbaratına yönelik bilgi talebi

Von Notz, federal hükümetten ayrıca şu soruya açıklık getirmesini istedi: Alman istihbarat birimleri veya güvenlik kurumları, Epstein’in suçları ve bunların arkasındaki “sömürüye dayalı, suç örgütü niteliğindeki ya da pedofiliyle bağlantılı ağlar” hakkında herhangi bir bilgiye sahip miydi?

Von Notz, bu ağların uluslararası bağlantılarının da araştırılması gerektiğini belirtti.

“Epstein ağı karar vericileri etkilemiş olabilir”

Benzer bir çağrı da CDU milletvekili Marc Henrichmann’dan geldi. Aynı zamanda Parlamenter İstihbarat Denetim Komisyonu Başkanı olan Henrichmann, “Epstein’in utanç verici ilişkiler ağına, toplum, ekonomi ve siyaset dünyasından üst düzey isimlerin karıştığı anlaşılıyor” dedi. Bu durumun “büyük bir şantaj ve itibar riski” yarattığını belirten Henrichmann, alınan kararların Almanya ve Avrupa’nın güvenliği aleyhine etkilenip etkilenmediğinin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.

Parlamentonun bu konuda güvenlik kurumlarına sorular yönelteceğini de duyurdu.

SPD’den olası Almanya bağlantılarına dikkat çekildi

SPD İç Politika Sözcüsü Sebastian Fiedler, Almanya ile bağlantı ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Fiedler, “Avrupa’daki güç çevreleriyle bu kadar çok kesişim varken, Almanya ile de bağlantıların bulunması hiç şaşırtıcı olmaz” dedi.

Ceza soruşturmaları açısından ise Alman ve Amerikan makamlarının yakın iş birliği içinde olduklarını hatırlatarak, “Bu tür vakalarda Alman kurumlarının da sürece dahil olmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Milyonlarca belge yayımlandı

ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Epstein davasına ilişkin üç milyondan fazla yeni belgeyi kamuoyuna sundu. Belgeler arasında e-postalar, fotoğraflar ve videolar da bulunuyor ve bunlarda yeniden çok sayıda tanınmış ismin adı geçiyor.

Epstein’in onlarca yıl boyunca binden fazla reşit olmayan genç kızı ve kadını istismar ettiği ve bazılarını ünlü isimlere “yönlendirdiği” öne sürülüyor. Daha önce 2008 yılında hüküm giyen Epstein, 2019’da yeniden tutuklanmış; yaklaşık bir ay sonra ise New York’taki hücresinde ölü bulunmuştu. Resmi kayıtlara göre intihar ettiği açıklanmıştı.

ARTI49

Gündem Haberleri