Almanya’nın Saksonya eyaletindeki Dresden kentinde Hyundai marka otomobilleri hedef alan hırsızlık olayları artıyor. Yılbaşından bu yana 15 Hyundai çalınırken, bunlardan altısı yalnızca son haftalarda kayboldu. Polis, hırsızların neden özellikle bu markayı seçtiğini henüz belirleyemedi.
Dresden’de otomobil hırsızlığıyla ilgili dikkat çeken rakamlar ortaya çıktı. Kentte 2025 yılı boyunca toplam 16 Hyundai çalınırken, bu yıl henüz ekim ayında aynı sayıya yaklaşılmış olması dikkat çekti.
Son olay perşembe günü Striesen semtinde yaşandı. Kipsdorfer Caddesi’nde park halinde bulunan, yaklaşık 28 bin Euro değerindeki Hyundai Tucson çalındı. Böylece son haftalarda kaybolan Hyundai sayısı altıya yükseldi.
Polis hırsızlıkların neden arttığını araştırıyor
Dresden polisi, aynı markaya ait araçların kısa süre içinde art arda çalınmasının nedenini araştırıyor. Ancak hırsızlıklar arasında nasıl bir bağlantı bulunduğu henüz açıklığa kavuşmadı.
Bir polis sözcüsü, "Hırsızlıkların kısa sürede neden bu kadar arttığına ilişkin şu anda bir açıklamamız yok" dedi.
Çalınan otomobillerin yurt içinde veya başka pazarlarda bütün olarak mı satıldığı, yoksa parçalanarak yedek parça olarak mı değerlendirildiği de bilinmiyor.
Chemnitz’de Toyota araçlar hedef alınmıştı
Saksonya eyaletinde benzer bir hırsızlık dalgası yılın başında Chemnitz kentinde yaşanmıştı. O dönemde hırsızlar özellikle Japon otomobil üreticisi Toyota'nın araçlarını hedef almıştı.
Birkaç hafta devam eden hırsızlıklar daha sonra aniden sona ermişti. Polis sözcüsü, "Toyota hırsızlıklarındaki artış, başladığı gibi birkaç hafta sonra birdenbire sona erdi" açıklamasını yaptı.
Chemnitz’deki Toyota hırsızlıklarının yol açtığı toplam maddi zararın 600 bin Euro'yu aştığı belirtildi.
Hyundai araçlarda güvenlik açığı mı var?
Dresden’deki olayların ardından Hyundai modellerinin güvenlik sistemleri de gündeme geldi.
Alman Otomobil Kulübü (ADAC) Sözcüsü, geçmişte Hyundai araçlarında bazı güvenlik açıklarının tespit edildiğini hatırlattı. Ancak son hırsızlıkların bu açıklarla bağlantılı olup olmadığının bilinmediğini söyledi.
Polis, art arda yaşanan hırsızlıkların arkasındaki nedeni henüz ortaya çıkarabilmiş değil.