CHP Yurtdışı Birlikleri'nden yurtdışı emeklilik yasa teklifine tepki var

CHP Yurtdışı Birlikleri TBMM’ne sunulan yurtdışındaki vatandaşlarımızın emekliliğine ilişkin kanun teklifini “geç“ ve “yetersiz“ olarak niteledi.

CHP Yurtdışı Birlikleri, AKP önerisinin yeni mağduriyetler yaratacağına işaret ederek, bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada şöyle denildi: 

KISA SÜRELİ İŞLERE SERT TEPKİ

“AKP’nin hükümet programında yer almasına karşın, çok uzun zamandır gerçekleştirmediği 3201 sayılı yasa kapsamında Türkiye’de prim ödemek suretiyle emekli olan vatandaşlarımızın yurtdışında çalışabilmeleriyle ilgili bir yasa önerisi TBMM’ye sunulmuştur.

CHP Yurtdışı Birlikleri, bu girişimin hem çok geç olmasını, hem de yalnızca 'kısa süreli işler' adıyla dar bir çerçevede ele alınmasını sert bir dille eleştirmiştir.

EMEKLİLER ARASINDA AYRIM YARATIYOR

Yasa önerisi, Türkiye’de emekli olanlarla, yurtdışından emekli olanlar arasında bir ayrım yaratmakta, bir eşitsizliği ortaya koymaktadır. Oysa Türkiye’de yaşayan ve emekli olan bir vatandaşımız, bir başka işe girebilmekte ve kazancı ne olursa olsun, aldığı emekli maaşında kesinti olmamaktadır.

Konuyla ilgili CHP’nin TBMM’ye sunduğu yasa önerileri, ciddi bir gerekçe gösterilmeden reddedilmektedir.

YURTDIŞINDAKİ İNSANIMIZIN HAKKI ÇİĞNENİYOR

Daha bundan kısa bir süre önce 3201 sayılı yasayla borçlanarak emekli olabilme hakkını primleri yükseltmek, maaşları ise aşağı çekmekle, pratikte ortadan kaldıran AKP iktidarı, bu kez de uygulanması karmaşık olacak, bunun sonucunda da yeni mağduriyetler ortaya çıkabilecek bir düzenleme getirmek istemektedir. Özellikle kısa süreli işler kavramının farklı ülkelerde farklı uygulamaları buna yol açabilecektir.

Sürekli yurtdışında yaşayan insanlarımızın haklarını savunduğunu iddia eden AKP, özellikle son yıllardaki uygulamaları ile yurtdışında yaşayan insanlarımızın haklarını gasbetmiştir. Vatandaşlarımızın süreci dikkatle izlediğini ve ilk yapılacak seçimlerde AKP’ye gerekli yanıtı sandıkta vereceğine olan inancımız tamdır.”

CHP Yurtdışı Birlikleri’nin ortak basın açıklamasında, Almanya, Avusturya, Avustralya Birliği, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İskoçya , İsveç, İsviçre , İtalya, Kanada, Macaristan ve Romanya Birliklerinin imzaları yer aldı.

+49 – HAMBURG

Yorum Yap
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri