Gıda endüstrisi, birçok ülkede tekrarlanan çok kötü hasatlar nedeniyle özellikle sebze ve çeşitli meyve türlerinde yaklaşan kıtlık konusunda uyardı. Federal Meyve, Sebze ve Patates İşleme Endüstrisi Birliği (BOGK) Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Almanya'daki meyve işleme endüstrisi, endüstriyel olarak işlenen tüm meyve türlerinin kıtlığından önemli ölçüde muzdarip" dedi. Bu durum Almanya'da hasadı iyi olan çeşitleri de etkiliyor.
“İlk bakışta Almanya'nın kendisi etkilenmiş gibi görünmüyor, çünkü taze pazarda yeterli yerli meyve var” diye devam etti dernek. “Ancak Alman reçel ve konserve meyve üreticileri büyük ölçüde (...) sektöre tedarik konusunda uzmanlaşmış Avrupalı ortak ülkelerdeki meyve bahçelerine bağımlı” denildi.
Gidişat tersine çevrilemeyecek
Ancak diğer birçok Avrupa ülkesinde, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak don, sıcaklık, şiddetli yağmur ve kuraklık, üst üste ikinci yıl hasadı büyük ölçüde yok etti. Polonya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'deki kiraz hasadı, Yunanistan'daki kayısı hasadı ve Macaristan ve Fransa'daki elma hasadı bunlara örnek olarak verilebilir.
BOGK, hammadde fiyatlarının şu anda “hiç olmadığı kadar yüksek” olduğunu açıkladı ve “Önümüzdeki yıllarda normal hasatlar bile -ki bu da pek olası görünmüyor- bu gidişatı tersine çeviremeyecek” dedi. Örneğin tüketicilerin yakında kiraz ve frenk üzümünden yapılan ürünler için boş raflarla karşı karşıya kalabileceği ifade edildi.
ARTI49