Berlin’de Türk asıllı iki polise hapis cezası

Berlin’de Türk asıllı iki polis memuru, yasa dışı bir kontrol sırasında sürücünün hürriyetini tahdit ettikleri gerekçesiyle suçlu bulundu.

Berlin’de gece yarısı yapılan bir otoyol kontrolü, iki polis memuruna ağır suçlamalar yöneltilmesine yol açtı. İddialara göre, Temmuz 2023’te gerçekleştirilen bu kontrol sırasında, memurlar bir sürücüyü durdurarak kimlik denetimi bahanesiyle 57.000 Euro’yu gasbetti. Ancak mahkeme, polislerin soygun yaptığına dair yeterli delil bulunmadığına karar verdi.

Mahkeme kararı: Ceza ertelendi

Berlin Eyalet Mahkemesi, 20 gün süren dava sürecinin ardından, savcılığın talep ettiği 6 yıllık hapis cezasını da, sanık avukatlarının istediği beraati de uygun bulmadı. Mahkeme, 49 yaşındaki Bülent L.-K. ve 45 yaşındaki Mehmet A.’yı “ağırlaştırılmış tehdit” ve “hürriyeti tahdit” suçlarından suçlu bularak, dokuzar ay hapis cezasına çarptırdı. Ancak bu cezalar ertelendi.

Mahkeme kararında, “Bu kontrolün haklı bir gerekçesi yoktu” ifadelerine yer verildi. Sürücünün polis aracına binmeye zorlandığı, ancak olayın hiçbir resmi prosedüre uygun şekilde yürütülmediği belirtildi. Örneğin, aracın plakası hakkında herhangi bir sorgulama yapılmadığı vurgulandı.

Polislerin savunması: Ailevi bir mesele için yoldaydık

Sanık polis memurları mahkemede, olay sırasında A.’nın kız kardeşine gittiklerini, çünkü A.’nın eşiyle ciddi bir tartışma yaşadığını iddia etti. Aracı durdurmalarının sebebinin ise şüpheli şekilde yavaş ilerlemesi ve sürücünün alkollü ya da uyuşturucu etkisi altında olabileceğini düşünmeleri olduğunu öne sürdüler.

Soygun iddiası ve mahkemenin şüphesi

Sürücü, mahkemede yaptığı açıklamada, polislerin kendisini kelepçelediğini ve 57.000 Euro’nun bulunduğu sırt çantasını aldıklarını iddia etti. Hatta, ifadesinde bu miktarı daha sonra 357.000 Euro olarak değiştirdi.

Ancak mahkeme, bu iddiaları “akılla bağdaşmaz” olarak değerlendirdi. Başsavcı, sanıkların masum olduğuna inanmadığını ancak soygun suçlamasını ispatlamak için yeterli delilin bulunmadığını belirtti. Mahkeme başkanı, “Dava sürecinde her taşın altına bakıldı, ancak birçok soru hâlâ yanıtsız kaldı” dedi. Ayrıca, mahkeme sürecinde birçok tarafın yanlış beyanda bulunduğunu vurguladı.

Karar henüz kesinleşmedi ve temyiz süreci devam ediyor.

Gündem Haberleri