Berlin'de peçe ile araç kullanma talebi reddedildi

Berlin'de peçe ile araç kullanma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Karayolu güvenliği ve yasal düzenlemeler gerekçe gösterildi.

Berlin'de yaşayan 33 yaşındaki Nancy A., yüzünü kapatan peçe ile araç kullanabilmek için verdiği hukuki mücadelede bir kez daha başarısız oldu. Mahkeme, Alman Karayolları Trafik Kanunu'na (StVO) göre sürücünün yüzünü kapatmasının yasak olduğunu belirterek talebi reddetti.

Mahkemede kimlik doğrulama süreci dikkat çekti

Nancy A., dava günü peçe ile mahkeme binasına girdi. Yüzü tamamen kapalı olduğu için, kimliğini doğrulamak üzere özel bir odada kadın bir memur tarafından kontrol edildi. Benzer bir süreç, duruşma başlamadan önce hakim tarafından da tekrarlandı.

Davacı, 2023 yılında yüzünü kapatarak araç kullanmak için bir istisna izni başvurusunda bulunduğunu, ancak bu talebin reddedildiğini ifade etti. İzin talebinin gerekçesi olarak, inancına uygun şekilde dışarıda sadece yüzü kapalı şekilde bulunabileceğini ve bunun dini bir gereklilik olduğunu belirtti. Ayrıca, iş yerine gitmek ve çocuklarını taşıyabilmek için araç kullanmaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Mahkeme gerekçelerini açıkladı

Mahkeme, Karayolları Trafik Kanunu'nun 23. maddesine atıfta bulunarak, sürücünün yüzünün açık ve tanınabilir olması gerektiğini vurguladı. Hakim, davacının yüzünün kapalı olmasının trafik kurallarının etkin şekilde uygulanmasını engelleyeceğini belirtti. Örneğin, hız kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde kişinin kimliğinin tespit edilemeyeceğini ifade etti.

Davacı, göz bölgesinin tanınabilir olduğunu, hatta peçe üzerinde bir QR kod taşımayı teklif ettiğini dile getirdi. Ancak bu teklif mahkeme tarafından yeterli bulunmadı. Hakim, "Önerilen çözümler, trafik güvenliği ve düzeni için uygun değil" dedi. Ayrıca, peçenin sürücünün görüş açısını kısıtlayabileceği ve çocukların müdahalesiyle kayabileceği riskine dikkat çekildi.

Karar: İzin verilmeyecek

Mahkeme, davacının dini özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini ancak karayolu güvenliği açısından yüzün açık olması gerekliliğinin daha öncelikli olduğunu belirtti. Mahkeme kararı şu ifadelerle sonuçlandı: "Yüzün kapalı olması, sürücünün kimliğinin tespit edilememesine neden olur ve bu durum trafik ihlallerinin etkin takibini zorlaştırır."

Berlin'de şu ana kadar böyle bir istisna izni verilmediği belirtilirken, davacı Nancy A., kararı üst mahkemeye taşıyacağını açıkladı.

Gündem Haberleri