Baden-Württemberg artık suçluların uyruğunu açıklayacak

Baden-Württemberg, polis açıklamalarında suç şüphelilerinin uyruğunu kural olarak açıklamaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Manuel Hagel uygulamanın Almanya genelinde yaygınlaşmasını istiyor.

Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı Manuel Hagel, polis açıklamalarında suç şüphelilerinin uyruğunun belirtilmesini esas hale getirecek yeni düzenlemeyi duyurdu. CDU'lu siyasetçi, aynı uygulamanın Almanya genelinde de tek tip kuralla hayata geçirilmesini istedi.

Hagel, Baden-Württemberg'in bu konuda öncü adımı attığını belirterek, polis basın açıklamalarında eyaletler arasında farklı uygulamaların kamuoyunda anlaşılmaz bulunduğunu söyledi. Bir eyalette uygulanan kuralın başka bir eyalette geçerli olmamasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Hagel, ülke genelinde ortak bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bakan, kamu güveninin sağlanabilmesi için konuların açık ve şeffaf şekilde ele alınmasının önem taşıdığını vurgulayarak, bunun ideolojik yaklaşımlardan uzak, nesnel ve herkes için aynı şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.

Yeni uygulama

Baden-Württemberg'de bugüne kadar polis açıklamalarında bir şüphelinin uyruğunun paylaşılması için her olay özelinde kamu yararı bulunup bulunmadığı değerlendiriliyordu. Bu nedenle bazı olaylarda uyruk bilgisi açıklanırken bazı olaylarda açıklanmıyor, kimi zaman ise ancak medya kuruluşlarının talebi üzerine paylaşılıyordu.

Hagel, İçişleri ve Adalet bakanlıklarının ortak idari düzenlemesinin değiştirileceğini açıkladı. Her iki bakanlığın da CDU yönetiminde bulunduğu eyalette, yeni düzenlemeyle birlikte polis basın açıklamalarında şüphelilerin uyruğu kural olarak açıklanacak.

İstisnalar belirlendi

Yeni uygulamada yalnızca çocuk ve gençlerin korunması, devam eden soruşturmaların zarar görme ihtimali veya şüphelinin kimliğinin dolaylı biçimde ortaya çıkma riski gibi durumlarda uyruğun açıklanmaması mümkün olacak.

Hagel, eyaletler arasındaki farklı uygulamaların toplumda ve medya çevrelerinde eleştirilere yol açtığını belirterek, polis tarafından uyruğun kural olarak açıklanmasının devletin bilgi sakladığı yönündeki iddiaların da önüne geçeceğini savundu.

Polis sendikasından destek

Bakanın paylaştığı verilere göre, Almanya'da 2025 yılında suç şüphelilerinin yüzde 35,5'ini Alman vatandaşı olmayan kişiler oluşturdu. Şiddet suçlarında bu oran yüzde 43'e yükselirken, Alman vatandaşı olmayanların ülke nüfusundaki payının yaklaşık yüzde 15 olduğu belirtildi.

Benzer uygulamanın halen Bavyera, Kuzey Ren-Vestfalya, Schleswig-Holstein ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde bulunduğu aktarıldı.

Gündem Haberleri