Avrupa'da şiddetli sıcaklık uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Sözcüsü Clare Nullis, önümüzdeki birkaç gün içinde Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde, İsviçre, Fransa ve Polonya dahil olmak üzere, orta dereceden şiddetli sıcaklık uyarılarının bulunduğunu açıkladı.

Nullis, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, bu yaz döneminde dünya genelinde etkisini sürdüren aşırı doğa olaylarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Temmuz ayının şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık değerleriyle kaydedildiğini hatırlatan Nullis, "İsviçre, Fransa ve Polonya dahil Avrupa'nın çeşitli bölgeleri için önümüzdeki birkaç gün boyunca orta dereceden şiddetli sıcaklık uyarıları verildi. İsviçre'nin pek çok bölgesi yarından itibaren sıcak hava dalgasının etkisi altına girecek." şeklinde konuştu.

Kurak havanın bu haftanın başlarında İspanya'nın Tenerife kentinde büyük yangınlara yol açtığını belirten Nullis, Japonya'nın da tarihi sıcaklık rekorları kıran uzun süreli bir sıcak hava dalgası etkisi altında olduğunu vurguladı.

Nullis, ayrıca Kanada'da alışılmadık şekilde 600'den fazla orman yangınının kontrol dışına çıktığını ve ABD'deki Hilary Kasırgası'nın kategorisinin 4'e yükseltildiğini paylaştı.

DMÖ İklim Uzmanı Alvaro Silva da çevrim içi olarak katıldığı toplantıda, yaşanan sıcak hava dalgaları ve aşırı yağışların son yıllarda artış gösterdiğini ve bunların artık "yeni normal" olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Dünya Haberleri