Artan vaka sayısı Bakan Altmaier’i kızdırdı: “Sorumsuzluğun cezası da olacak”

Diğer ülkelere kıyasla şimdiye kadar Almanya’da daha hafif seyreden salgında vaka sayılarının artışı Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier’ı kızdırdı. Bakan, sorumsuz davrananlara sert cezalar uygulanmasını istedi.

Almanya’da artan vaka sayısına işaret eden  Ekonomi Bakanı Peter Altmaier sorumsuz davrananları eleştirerek, “O zaman sonuçlarına da katlanacaklar” dedi. “Başkalarını kasıtlı olarak tehlikeye atan herkes bunun kendileri için ciddi sonuçlar doğuracağını beklemelidir” diye konuşan Altmaier, Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, gözlenen iyileşmeyi vakaların artmasıyla yeniden tehlikeye atmamak gerektiğini belirtti. 

İkinci dalga endişesi taşıyan ve önlemlerin yeniden hayata geçmesinden korkan tek kişi elbette Bakan Peter Altmaier değil. Temmuz ortasından bu yana, Almanya'daki koronavirüs vakalarının sayısı tekrar artış gösteriyor. Robert Koch Enstitüsü’nden (RKI) yapılan açıklamaya göre Almanya’da sağlık daireleri bir gün içinde 955 yeni vaka gözlendiğini bildirdiler. 

RKI’nin mevcut durum raporunda “Durumun daha da kötüleşmesinin önüne halkın kararlı bir tutum sergilemesi ile geçilebilir. Örneğin açık havada sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak, kapalı alanları sık sık  havalandırarak ve gereken yerlerde ağız ve burnu  kapatacak şekilde maske kullanarak” ifadeleri dikkat çekti. 

BAKAN ALTMAİER HALKI ÖVDÜ

Bununla birlikte Bakan Altmaier, nüfusun büyük bölümünün hâlâ son derece sorumlu bir davranış içinde olduğunu, ancak az sayıda kişinin dikkatsiz ve sorumsuzca davranışlarından ötürü, vakalarda artış gözlendiğini kaydetti. Altmaier, sorumsuz davrananların para cezaları başta olmak üzere çeşitli cezalara çarptırılmasını istedi. 

İKİNCİ “LOCKDOWN”U KALDIRAMAYIZ

Öte yandan Saksonya-Anhalt Eyaleti Başbakanı Reiner Haseloff, Funke medya grubuna yaptığı açıklamada  ikinci bir lockdown’a ekonominin dayanamayacağını bildirdi. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Haseloff “Virüse karşı alınması gereken önlemleri ihmal etmemeliyiz. Ancak o zaman hep birlikte ikinci bir dalgayı önleyebiliriz” dedi. 

Alman Şehirler Meclisi Genel Müdürü Helmut Dedy de  ikinci bir enfeksiyon dalgasının olabildiğince geciktirilmesi gerektiğini söyledi. Dedy “Ülkemiz için ikinci büyük lockdown hepimizi vuracak ve kesinlikle başka bir ekonomik gerilemeye yol açacaktır. Bu nedenle, her şey o noktaya gelmeyecek şekilde yapılmalıdır” diye uyardı.

ŞİRKETLER BORÇ İÇİNDE

Alman Ekonomik Araştırmaları Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher'e göre, ikinci dalga ekonomiye ilkinden daha fazla zarar verebilir. Rheinische Post'a yaptığı açıklamada Fratscher “Birçok şirket büyük sarsıntı geçirdi, yüksek borç içinde ve neredeyse hiç rezervi kalmadı” dedi. 

Diğer taraftan Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, ekonominin sonbaharda yeniden büyüme sürecine girmesinin beklendiğini bildirdi.

+49 - BERLİN

FOTO: Michael Kappeler / DPA

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri