Artan koronavirüs vakaları Alman ekonomisini şimdiden sarstı: Asıl büyük hasar ikinci dalgayla

Alman ekonomisini zor durumda bırakan korona önlemleri şirketleri borçlanmaya zorluyor. Rezervler tükendi. İkinci bir dalgada ekonominin çok ağır yaralar alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Koronavirüs salgınında ikinci dalga beklentisi ciddi boyutlar aldı. “Avrupa'nın patron ekonomisi” olarak anılan ve krizi şimdilik görece hafif atlatan Almanya'nın önde gelen ekonomistleri, koronada ikinci dalganın birincisini aratacak kadar ağır hasar yaratabileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar, işyerlerini ülke çapında kapatarak koronavirüsle mücadele edilmesinin büyük hata olacağını savundu. 

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, çok sayıda şirketin yüksek borç yükü altına girdiğini ve tüm rezervlerini tükettiğini hatırlatarak, ikinci dalganın yaratacağı hasarın içerdiği tehlikeye dikkat çekti. Rheinische Post gazetesine açıklamalarda bulunan Fratzscher, erken müdahalenin ABD'deki deneyimin de gösterdiği gibi, salgın dalgasını küçültmek için çok önemli olduğunu belirtti. DIW Başkanı, “Halkın büyük çoğunluğunun sorumlu davranması halinde zararı en düşük düzeyde tutmak mümkündür” diye konuştu. 

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) Başkanı Michahel Hüther de hükümeti uyardı ve işyerlerini ülke çapında kapatma, üretimi durdurma eylemine girişilmemesini istedi. Şu anda böyle ülke çapında bir işyeri kapatma eylemine girişmek için yeterli tehlikenin bulunmadığını savunan Hüther, aynı gazetenin sorularını yanıtlarken, “salgın olasılığına karşı bölgesel düzeyde yanıtlar verilmesini” önerdi. 

Federal Orta Ölçekli Ekonomi Birliği (BVMW) Başkanı Mario Ohoven, koronavirüs vakalarının artış göstermesi halinde bile ikinci bir “toplu kepenk indirme” yöntemine başvurulmamasını talep etti. Funke Medya Grubu gazetelerine yaptığı açıklamada, “Alman ekonomisini ikinci bir 'lockdown' ile yıkıma uğratmak sorumsuzluk olurdu” diye konuşan Ohoven, belli bölgelerde vaka rakamları kısmen yüksek bile olsa, toplu bir işyeri kapatma işlemine girilmemesini, bölgesel önlemler alınmasını istedi. 

+49-BERLİN

FOTO: Swen Pförtner/dpa 

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri