PHILADELPHIA (AA) - MUHAMMED BILAL KENASARI - Yüzbinlerce Amerikalı, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un ABD ziyaret edeceği, Büyük Saint Peter ve Paul kilisesine giderek dileklerinin yazdığı kurdelaları asop, Papa yoluyla dertlerine derman arayışına çıktı.
ABD ziyaretinin son kulvarında Philadelphia şehrini ziyaret eden Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un "en çok beğendiği" tablodan esinlenerek hazırlanan kubbeye dünyanın bir çok farklı ülkelerinden gelen insanlar dileklerini yazdı, ayrıca diğer insanların dileklerini okuyarak "şifa" için dua etti.
Philadelphia'nın en büyük kilisesi olan Büyük Saint Peter ve Paul kilisesinin önünde hazırlanan organizasyon, bölgedeki evsiz ve ihtiyaç sahiplerine yardım toplayan "Project Home" adlı sivil toplum kuruluşu tarafından Papa'nın şehri ziyareti sebebiyle yaklaşık altı ay önce başlamış.
"Mary, Under of Knots” adlı, Johann Georg Melchior Schmidtner'in 1700'lü yıllara ait tablosunda Meryem ana figürünün üzerine bağlanmış kurdelaların "melekler" tarafından çözülmesi, bu çalışmaya ilham kaynağı olmuş.
Kiliseyi ziyaret eden insanlar, buraya gelerek dileklerini yazdıkları kurdelayı asarken, bir başkasının astığı kurdelayı okuyor.
Sadece son 3 gün içerisinde 100 bin den fazla insanın kiliseye bizzat gelerek dileklerini kurdelalara yazıp astıklarını söyleyen, organizasyonda gönüllü olarak çalışan Mag Salisman, "İnsanlar buraya sadece dertlerine çare aramak için gelmiyorlar" diye konuştu.
Salisman, Çevremizde bir sürü insan var ve hepimizin birey olarak bir çok problemi var ve bu projenin amacıda dertlerimizi paylaşarak taşıdığımız yükü hafifletmek" dedi.
Projenin ilk aşamada evsiz ve ihtiyaç sahiplerine yönelik olduğunu belirten Salisman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sorunlarımızı sadece paylaşarak hafifletebiliriz. Şunu unutmamalıyız ki, taşıdığımız dert her ne kadar ağır olursa olsun, hepimizin çok farklı sorunları var, burada bizim hatırlatmaya çalıştığımız şey, kendi derdimizin sıkıntısı ile uğraşırken, bir diğer insanında sorununun farkında olup onlar için dua edebilmek"
Yazmış oldukları kurdelaları bu kubbeye asan ABD'nin Michigan eyaletinden gelen Linda Nguyen ve Texas'dan gelen Lisa Daowalker duygularını AA muhabiri ile paylaştı.
Dünyadaki savaşların bitmesi için bir dilekte bulunduğunu söyleyen Linda, "Papa şu anda burada ve bu bizim için önemli bir fırsat. Savaş ve şiddet hayatımızı öylesine kuşatmış durumdaki sürekli korku içerisinde yaşıyoruz. Bu beni çok ciddi şekilde ürkütüyor ve bunun sona ermesi için dilekte bulundum" ifadelerini kullandı.
Lisa ise, bir çok farklı dileklerde bulunduğunu söylerken, buraya gelişinin asıl sebebinin yürümekte zorlanan küçük oğlunun derdine çare bulmak olduğunu belirterek şu mısraları yazdığını söyledi: "Lütfen oğlum sağlığına kavuşsun. Bütün sağlık sorunları sona ersin ve bütün normal çocuklar gibi gelişimini tamamlansın."
Papa'nın şehri ziyaret edecek olması nedeniyle milyonlarca insan Philadelphia şehrine akın etmesi dolayısıyla şehir adeta tepeden tırnağa bu ziyaret için hazırlanmış durumda.
Şehrin çok büyük bir bölümü trafiğe kapatılmış olmakla birlikte, özellikle Papa'nın Büyük Saint Peter ve Paul kilisesini önünde yapacağı son halka açık konuşmasını dinleyebilmek için insanlar kontrol noktaları önünde çok uzun kuyruklar oluşturmuş durumda.