Almanya'nın Taliban temsilcilerine diplomatik görev izni vermesi kriz çıkardı

Almanya, iki Taliban temsilcisinin diplomatik görev yapmasına izin verdi. Bonn’daki Afgan Konsolosu istifa etti ve konsolosluğu kapattı.

Almanya hükümeti, iki Taliban temsilcisinin ülkede diplomatik görev üstlenmesine izin verdi. Karar, Bonn’daki Afganistan Konsolosluğu üzerinden hayata geçirilecek.

Bonn’daki Afganistan Konsolosu Hamid Nangialay Kabiri, bu gelişmeye tepki göstererek konsolosluğu kapattığını duyurdu.

Kabiri, binanın anahtarlarını Alman Dışişleri Bakanlığı’na teslim ettiğini ve konsoloslukta görevli 22 personelin istifa ettiğini açıkladı.

Hükümetten gerekçe

Alman Dışişleri Bakanlığı, kararın gerekçesi olarak “Afganistan’ın Almanya’daki diplomatik temsiliyetinin işlevsel kalması” ihtiyacını gösterdi.

Bakanlık, söz konusu kişilerin Taliban yönetiminden önce akredite edilmiş temsilciler arasından seçildiğini, ayrıca Almanya’ya girişlerinden önce kapsamlı bir güvenlik taramasından geçirildiklerini vurguladı.

Veri güvenliği endişesi

Konsolos Kabiri ise en büyük kaygısının, Afgan vatandaşlarının kişisel bilgileri olduğunu dile getirdi. Almanya’da yaşayan veya ülkeye dönüşte resmi belgeleri kullanan Afganların verilerinin Taliban’ın eline geçebileceğinden ciddi endişe duyduğunu söyledi.

Bu karar, Almanya’da güvenlik, göç ve Afgan diasporasının geleceği açısından yeni tartışmaların kapısını aralamış görünüyor

ARTI49

Gündem Haberleri