Almanya'nın ihracatı azalan taleple geriledi

Almanya'nın ihracatı, azalan tedarik zinciri sorunlarına rağmen yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla birlikte Avrupa ve ABD'den gelen zayıf taleple martta beklentilerin çok altında, %5,2 oranında geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin mart ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, martta bir önceki aya kıyasla %2,4 oranında düşmesi beklenirken, %5,2 oranında azalarak 129,7 milyar eurp oldu.

Mart ayında ithalat ise %2 oranında düşmesi beklenirken, %6,4 oranında gerileyerek 113 milyar euroya indi. Bu, Kovid-19 salgınından bu yana ithalattaki en büyük aylık düşüş olarak kaydedildi.

Böylece, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Almanya dış ticaret fazlası, 16,7 milyar euro oldu. Mart 2022'de, bu fazla 4 milyar euro olarak kaydedilmişti.

İhracat, Mart 2022'ye göre %5 artarken, ithalat %5,5 geriledi.

Almanya'da Mart ayı ihracatının 69,3 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülkenin ithalatının 60 milyar euroluk bölümü de AB'den geldi.

AB ülkelerine yapılan ihracat Şubat ayına göre %6,2 oranında azalırken, bu ülkelerden yapılan ithalat %4,4 oranında düştü.

Destatis verilerine göre, Almanya'nın en önemli ticaret ortağı olan Çin'e ihracatı, Şubat ayına kıyasla %9,3 oranında azalarak 7,7 milyar euro oldu. Aynı dönemde, Almanya'nın diğer önemli ticaret ortağı ABD'ye ihracatı %10,9 oranında azalarak 12,5 milyar euroya geriledi.

Almanya'nın Rusya'ya ihracatı ise Mart ayında %1,8 artarak 900 milyon euroa yükseldi. Rusya'dan yapılan ithalat ise %0,4 oranında gerileyerek 300 milyon euroya düştü.

VP Bank baş ekonomisti Thomas Gitzel, küresel ekonomide sorunların devam ettiğine dikkat çekerek, "Rusya-Ukrayna savaşı, artan enflasyon oranları, yükselen faiz oranları ve jeopolitik belirsizlikler, şirketlerin yatırımlarını baskı

İlk yorum yazan siz olun

Ekonomi Haberleri