Almanya'nın çocuk askerleri: Geçen yıl bin 534 çocuk askere alındı

Dünya çapında silahlı gruplar ve ordular tarafından askere alınan yaklaşık 250 bin çocuk var. Alman ordusu 2019 yılında tam bin 534 reşit olmayan genci askere aldı. Bunların 669'u deneme süresi sona erdiğinde bile hâlâ 18 yaşın altındaydı.

Almanya’da yayınlanan sosyalbilimler, kartografi ve popüler bilimleri içeren dijital dergi Katapult Magazin’de yer alan bir habere göre, 2004 yılında Almanya Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ilişkin ek protokolü onayladı. Bu protokol asker olmak için asgari yaşı 15'ten 18'e çıkarıyordu ve çocukların artık savaş operasyonlarına katılmasını engelliyordu. Aynı zamanda 18 yaşından küçüklerin askeri hizmete zorlanamayacağını da öngörüyordu. 

Buna karşılık devletler  gençleri ya da çocukları hangi yaşta askere alacakları konusunda bağımsız karar alıyorlar ve devletlerin bu tutumu çeşitli kuruluşlar tarafından eleştirilmeye devam ediyor.

SAVAŞMAYA VE İNSAN ÖLDÜRMEYE İZİN YOK

Örneğin “Alman Çocuk Askerler Birliği”, Straight 18 standardını savunuyor. Söz konusu standart, reşit olmayan askerlerin savaşta ve çatışmalarda yer almamasını ve insan öldürmemelerini öngörüyor. Ne yazık ki dünyanın birçok ülkesinde çocuk askerler savaşmak ve adam öldürmek  zorunda bırakılıyorlar. Alman ordusu da bu durumdan kaçınmaya çalışıyor. Örneğin, reşit olmayanların yurtdışındaki operasyonlara  katılmasına izin vermiyor.

Alman ordusu tanıtım kampanyalarında ise çocuk askerleri hedefliyor. Bu nedenle kadın mücadele derneği Terre des Hommes, uzun yıllardan bu yana Almanya'da okullarda ve gençlik dergilerinde Alman ordusunun reklamlarının yasaklamasını talep ediyor.

+49 – STUTTGART

Yorum Yap
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri