Almanya’da haklarında yakalama kararı bulunan 100 binden fazla kişinin temel geçim desteği almaya devam edebilmesi siyasi tartışmaya yol açtı. CDU, uygulamanın derhal sona erdirilmesini isterken Federal Çalışma Bakanı Bärbel Bas’ın gerekli adımları henüz atmamasını eleştirdi.
Berlin’de gündeme gelen tartışmanın merkezinde, polis tarafından aranan kişilere devlet yardımlarının ödenmeye devam etmesi bulunuyor. Rheinische Post’un aktardığına göre Almanya genelinde 100 binden fazla kişi yakalama kararıyla aranıyor. Bunların bir bölümünün daha önce Bürgergeld olarak adlandırılan temel geçim desteğini almaya devam ettiği belirtiliyor. Ancak yardım alanların tam sayısı bilinmiyor.
Sorunun temelinde ise kurumlar arasındaki bilgi paylaşımındaki eksiklik bulunuyor.
CDU’dan sert tepki
CDU’lu Federal Meclis Birlik Grubu Başkan Yardımcısı Günter Krings, mevcut uygulamaya sert sözlerle karşı çıktı: “Almanya’da hakkında yakalama kararı bulunan ve polisten saklanan bir kişiye buna rağmen sosyal yardımın tamamı ödenmeye devam ediyor”
Krings’in eleştirilerinin hedefinde Federal Çalışma Bakanı Bärbel Bas bulunuyor. CDU/CSU ile SPD, iki ay önce hakkında yakalama kararı bulunan kişilerin artık devlet yardımı almaması konusunda anlaşmıştı. Bunun için sosyal yardım suistimaline karşı hazırlanması gereken eylem planı ise henüz ortaya konmadı.
Krings, “Bayan Bas’ın temmuz ayında bununla ilgili bir plan sunması gerekiyordu. Bunların hiçbiri gerçekleşmedi” sözleriyle gecikmeye tepki gösterdi.
Jobcenter polis verilerine erişemiyor
Mevcut durumun arkasında kurumlar arasındaki veri erişimi sorunu bulunuyor. Temel geçim desteğini ödeyen Jobcenter’lar, polisin arama kayıtlarına erişemiyor. Bu nedenle yardım başvurusunda bulunan bir kişinin hakkında yakalama kararı olup olmadığını göremiyorlar.
Çözüm olarak ilgili kurumlar arasında veri paylaşımı yapılması gündemde. Ancak federal hükümetin öncelikle böyle bir uygulamanın veri koruma kurallarıyla nasıl bağdaştırılacağını açıklığa kavuşturması gerekiyor.
Federal Çalışma Bakanlığı, Alexander Dobrindt yönetimindeki Federal İçişleri Bakanlığı ile birlikte söz konusu eylem planı üzerinde çalışıldığını bildirdi. Bakanlık, konunun Federal Kabine’de ne zaman ele alınacağına ilişkin ise henüz somut bir tarih veremedi.
Eylem planı temmuzda hazırlanacaktı
Hükümetin siyasi iradesi daha önce resmi karara da yansımıştı. Federal hükümetin 2 Temmuz 2026 tarihli koalisyon komitesi kararında, Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ile Federal İçişleri Bakanlığının “henüz Temmuz 2026 içinde bir eylem planı” hazırlaması öngörülüyordu. Buna rağmen plan şu ana kadar sunulmadı.
Koalisyon kararına göre Sosyal Güvenlik Yasası’na açık bir düzenleme eklenmesi planlanıyor. Buna göre hakkında yakalama kararı bulunan kişiler gelecekte temel geçim desteği ve sosyal yardım alamayacak.
Almanya genelinde yakalama kararıyla aranan 100 binden fazla kişinin kaçının şu anda bu yardımlardan yararlandığı ise bilinmiyor.