Almanya’da vatandaşlık skandalı: 32 kişi Nazi mağdurlarının torunu gibi davranmakla suçlanıyor

Almanya’da Nazi mağdurlarının torunları gibi davranıp sahte belgelerle Alman vatandaşlığı aldıkları iddia edilen çoğu Çin kökenli 32 şüpheli hakkında soruşturma yürütülüyor.

Almanya’da, Nazi döneminde vatandaşlıktan çıkarılan Yahudilerin torunları gibi davranarak Alman vatandaşlığı elde ettikleri öne sürülen onlarca kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Şüphelilerin sahte belgelerle Nazi mağdurlarının aile geçmişlerini kullandıkları iddia ediliyor.

Düsseldorf Savcılığı, Köln’deki Federal İdare Dairesi’ne yapılan başvurularla bağlantılı olarak 32 şüpheli hakkında soruşturma yürütüldüğünü açıkladı. Kurum sözcüsü soruşturmayı doğrularken, devam eden incelemelerin tehlikeye girmemesi için daha fazla ayrıntı verilemeyeceğini bildirdi.

Kendilerini Nazi mağdurlarının torunları olarak gösterdiler

Spiegel’in haberine göre şüphelilerin büyük bölümünün Çin’den geldiği belirtiliyor. Bu kişilerin, Nazi döneminde Almanya’dan sürülen Yahudilerin torunları veya torunlarının çocukları olduklarını öne sürerek son yıllarda Alman vatandaşlığı için başvuruda bulundukları iddia edildi.

Şüphelilerin başvurularında sahte belgeler kullanarak gerçek Nazi mağdurlarının aile geçmişlerinden yararlandıkları ileri sürülüyor.

Spiegel, bazı şüphelilerin cinayet ve adam kaçırma dahil çeşitli suçlamalar nedeniyle uluslararası tutuklama kararlarıyla arandığını aktardı. Haberde, bu kişilerin bu nedenle yeni kimlikler edinmeye çalışmış olabilecekleri belirtildi.

Derginin verdiği örneklerden biri Liu H. oldu. Liu H.’nin, gerçekten yaşamış Süskind soyadlı Yahudi bir çiftin torunu olduğunu iddia ettiği bildirildi.

Gazetecilere tehdit mesajı

Konuyu araştıran gazetecilerin de tehdit edildiği belirtildi. Spiegel’e göre gazetecilere gönderilen anonim bir mesajda, daha fazla soru sormaları durumunda karşılığın “korkunç, ani, beklenmedik ve geri döndürülemez” olacağı ifade edildi.

Düsseldorf Savcılığı ise şüphelilerin yurt dışında başka suçlara karışmış olabileceklerine ilişkin bilgileri doğrulayamadı. Savcılık, bu konuda güvenilir ve doğrulanabilir bulgular bulunmadığını, söz konusu iddiaların mevcut soruşturmanın da konusu olmadığını bildirdi.

Anayasa Nazi mağdurlarına vatandaşlık hakkı tanıyor

Alman Anayasası’nın 116. maddesi, Nazi yönetimi tarafından Alman vatandaşlığından çıkarılan kişilerin vatandaşlıklarını yeniden kazanmalarına imkan sağlıyor.

Federal İdare Dairesi de devam eden soruşturma nedeniyle konu hakkında açıklama yapamayacağını duyurdu.

Gündem Haberleri