Almanya'da 'son kullanma tarihi' tartışması: Tüketicilerin görüşleri ne ?

Bazı ürünler son kullanma tarihleri geçse bile tüketilebiliyor. Bu durumda son tüketim tarihi hala gerekli mi?

Paketlenmiş her gıdanın bir son kullanma tarihi vardır. Baden-Württemberg şimdilerde ürünlerin son kullanma tarihinin kaldırılıp kaldırılmaması gerektiğini tartışıyor. 

Bakan sert teklifte bulunuyor

Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı'na göre, Almanya'da her yıl yaklaşık 11 milyon ton gıda çöp kutusuna atılıyor. Bunların arasında aslında yenilebilir olan birçok ürün de çöpe atılıyor. Bu durumu önlemek için Baden-Württemberg Tüketici Koruma Bakanı Peter Hauck (CDU) son kullanma tarihini kaldırmak istiyor.

Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihi, ambalajlanmış bir gıdanın kendine özgü özelliklerini koruyarak saklanabileceği ve tüketilebileceği minimum süreyi gösterir.

Hauck şimdilerde, ürünlerin doğru bir şekilde saklanması koşuluyla paketlenmiş gıdalar için farklı bir etiket önerdiğini bildiriyor: Bu girişim bir sonraki konferansta tartışılacak.

Tüketicilerin son kullanma tarihi konusunda net bir fikri var

Alman Gıda Derneği, son kullanma tarihinin kaldırılmasını eleştiriyor. Genel Müdür Yardımcısı Marcus Girnau'ya göre, gıda ambalajına ilişkin alternatif bir gösterge "muhtemelen tam tersine tüketiciler arasında daha da fazla belirsizliğe neden olabilir".

Rewe gibi süpermarketler zaten bu sorunla ilgileniyor. Tüketiciler, son kullanma tarihi konusunda büyük ölçüde hemfikir. Tüketicilerin çoğu zaten bir ürünü satın alırken; görünüş, koku ve tadın o ürün hakkında yeterince bilgi verdiğini söylüyor. Ayrıca bir kullanıcı: “Son kullanma tarihinin yalnızca bir gösterge olduğunu söylüyor.”

Federal Gıda Bakanı Cem Özdemir 'konteynerleri' yasallaştırmayı planlıyor

Federal Gıda Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller) sözde “konteyneri” yasallaştırmak istediğini açıkladı. Bu şekilde, hala yenebilecek yiyecekler çöpe atılmaktan kurtarılabilir.

Tüm aktörler şimdilik hedef üzerinde hemfikir gözüküyor: “Gıda israfı azaltılmalıdır.” Ancak, farklı yolların umut verici olduğunu düşünüyorlar. İndirimci Aldi de gıda israfını azaltmak için harekete geçiyor.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf:AA

İlk yorum yazan siz olun

Yaşam Haberleri