Almanya'da sigaraya büyük zam planı: 8 Euro'luk paket 2027'de 9,10 Euro olabilir

Almanya'da CDU/CSU ve SPD'nin tütün vergisi zammında anlaştığı öne sürüldü. Sigara fiyatlarının 2027'de 9,10 Euro'ya, 2030'da ise 11,78 Euro'ya yükselmesi bekleniyor.

Almanya'da sigara fiyatlarına büyük zam yapılmasının önü açılıyor. Hükümet ortakları CDU/CSU ile SPD'nin, uzun süredir tartışılan tütün vergisi artışında anlaşmaya vardığı öne sürüldü. Plan hayata geçirilirse bugün yaklaşık 8 Euro olan bir paket sigaranın fiyatı 2027'de 9,10 Euro'ya, 2030'da ise 11,78 Euro'ya yükselecek.

Bild gazetesinin haberine göre, Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU içinde vergi artışına karşı çıkan maliye politikalarından sorumlu milletvekilleri geri adım attı. Böylece koalisyonun üzerinde çalıştığı düzenlemenin yasalaşması önündeki önemli anlaşmazlıklardan biri aşılmış oldu.

Sigara fiyatlarına dört yılda yaklaşık yüzde 50 zam

Koalisyonun hazırladığı plana göre tütün vergisi tek seferde değil, aşamalı olarak artırılacak. Vergideki artış doğrudan sigara fiyatlarına yansıyacak.

Şu anda yaklaşık 8 Euro'ya satılan 20 sigaralık bir paketin fiyatının gelecek yıl 9,10 Euro'ya çıkması bekleniyor. Artışların devam etmesiyle birlikte 2030 yılında ortalama paket fiyatının 11,78 Euro'ya ulaşacağı hesaplanıyor.

Bu da dört yıl içinde sigara fiyatlarında yaklaşık yüzde 50 artış anlamına geliyor.

Ancak düzenlemenin bütün ayrıntıları kesinleşmiş değil. Bild'in aktardığına göre, sarma sigaralarda kullanılan kıyılmış tütünün fiyatlandırılması Federal Meclis'teki ikinci ve üçüncü görüşmelerden önce yeniden ele alınacak. Ardından yasa için nihai karar verilecek.

Hükümetin hedefi 11,7 milyar Euro gelir

Federal Hükümet, tütün vergisinin artırılmasına yönelik ilk önerisini temmuz ayında gündeme getirmişti. Daha sonra CDU/CSU ve SPD'nin önde gelen temsilcileri, Federal Maliye Bakanlığının desteğiyle planlanan artışları daha da yükseltmek istedi.

Hükümet, düzenlemeyi hem halk sağlığını koruma hem de bütçedeki açıkları azaltma hedefiyle savunuyor.

Federal Maliye Bakanı Lars Klingbeil, bütçedeki finansman sorunlarına çözüm ararken tütün vergisinden elde edilecek ek gelire de güveniyor. Federal Hükümet, vergi artışı sayesinde 2030'a kadar 11,7 milyar Euro'ya varan gelir bekliyor.

Ancak bu hesabın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği koalisyon içinde tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Kaçak sigara satışlarının artmasından endişe ediliyor

Vergi artışına yönelik en önemli itiraz, yüksek fiyatların tüketicileri kaçak sigaraya veya yurt dışından getirilen daha ucuz ürünlere yönlendirebileceği düşüncesinden kaynaklanıyor.

CDU/CSU Meclis Grubunda tütün vergisi reformundan sorumlu milletvekili Carsten Brodesser, fiyatların aşırı yükselmesinin karaborsaya olan ilgiyi artırabileceği uyarısında bulundu.

Brodesser, tüketicilerin Avrupa Birliği ülkelerinden daha ucuz sigara temin etmeye yönelebileceğini belirterek, "Sonuçta ne hedeflenen vergi geliri elde edilir ne de yasal tütün piyasasında istikrar sağlanır" dedi.

Tütün sektörünün temsilcileri de benzer gerekçelerle planlanan vergi artışının beklenen sonucu vermeyebileceğini savunuyor.

Maliye Bakanlığı kaçakçılık iddialarına karşı çıktı

Federal Maliye Bakanlığı ise yüksek tütün vergisinin kaçak sigara ticaretini ciddi ölçüde artıracağı yönündeki iddialara katılmıyor.

Bakanlık, her vergi uygulamasında tüketicilerin vergiden kaçınmaya çalışması ihtimalinin bulunduğunu kabul ediyor. Ancak yüksek oranlı tütün vergisi artışlarının yasa dışı piyasayı önemli ölçüde büyüttüğü iddiasını destekleyen bağımsız bilimsel veriler bulunmadığını belirtiyor.

Koalisyon içinde anlaşmaya varıldığına ilişkin haberin ardından gözler Federal Meclis'teki yasa görüşmelerine çevrildi. Düzenlemenin kabul edilmesi halinde Almanya'da sigara fiyatları 2027'den itibaren kademeli olarak yükselecek.

Ekonomi Haberleri