Yaptırım uygulanamıyor... Almanya’da sahte ustalık belgeleri alarm veriyor

Almanya’da ustalık belgesi mesleki kalite ve güvenin simgesi olarak görülüyor. Ancak son dönemde internet üzerinden satılan sahte belgeler, hem tüketiciler hem de esnaf için ciddi bir risk haline geldi.

Almanya'da son dönemde internet üzerinden satılan sahte ustalık belgeleri; mühür ve logoların birebir kopyalarıyla birlikte piyasaya sürülüyor. İnternet üzerinden temin edilen sahte belgeler giderek büyüyen bir sorun haline geldi.

Yaptırım uygulanamıyor

Dortmund Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (HWK) hukuk danışmanı Lothar Kauch, “Son yıllarda sahte ustalık belgeleriyle esnaf siciline kayıt yaptırma girişimleri belirgin biçimde arttı” ifadelerini kullandı. Özellikle endişe verici olan durum, yurt dışındaki profesyonel sağlayıcılar. HWK Dortmund’un başkan yardımcısı Henrik Himpe, “Bir internet sitesinde mühür ve oda logosuyla birebir aynı görünen ustalık belgeleri satılıyor. Ama sağlayıcı yurtdışında olduğu için yaptırım uygulama şansımız yok. Üstelik site sürekli isim değiştiriyor” şeklinde vurguladı.

Sahtekarlık yelpazesi “eğlenceli belgelerden” son derece profesyonel sahtecilere kadar geniş. Bunun arkasında teknolojik gelişmeler bulunuyor. Kauch, “Bugün herkes basit bir grafik programıyla gerçeğe çok yakın belgeler hazırlayabiliyor” diyerek durumun vahametini gösteriyor.

Belgede adı var ama kendisi yok

Dortmund Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nda “Meisterjägerin” (usta avcı) olarak bilinen Claudia, habersiz denetimlerle işletmeleri kontrol ediyor. Özellikle kuaför salonları ve kasaplar mercek altında.

Birçok işletmede duvarda asılı ustalık belgelerine rağmen, belgede adı geçen ustaların gerçekten işletmede bulunmadığı tespit ediliyor.

Adil rekabet ve tüketici güvenliği

Denetimlerin amacı, tüketicilerin korunması ve adil rekabetin sağlamak. Alman El Sanatları Merkez Birliği (ZDH) bu çalışmaları desteklediğini belirti. Bir sözcü, “Odalar bu cezai nitelikteki olaylara karşı kararlı adımlar atıyor. Ayrıca sahte belgelerin ibraz edilmesinin açıkça para cezasına tabi bir suç olarak El Sanatları Yasası’na eklenmesini talep ediyoruz” dedi.

Gelecekte dijitalleşme de yardımcı olacak. Ücretsiz bir “belge kontrol uygulaması” sayesinde ustalık belgelerinin geçerliliği kontrol edilebilecek ve veri tabanına işlenecek bu da bu tür sahteciliklerle mücadeleyi kolaylaştıracak.

Uyumsuz işletmelere yaptırımlar

Bir işletme hiçbir şekilde uyum göstermiyorsa, ağır yaptırımlar uygulanabilir. Hukukçu Kauch, “O işletmeyi esnaf sicilinden silebiliriz. Böylece o işletme, el sanatını yapma yetkisini kaybeder. Ardından belediye zabıtası işletmeyi kapatabilir” şeklinde vurguluyor.

HWK Dortmund, denetimlerini yoğunlaştırmaya kararlı. "Usta avcı" Claudia ise haftada üç gün şehirde ve bölgede kontrollerini sürdürecek.

ARTI49

Yaşam Haberleri