Almanya’da artan hayat pahalılığı, hanelerin bütçesini ciddi şekilde sarsmış durumda. Yüksek fiyatlar nedeniyle birçok kişi tasarruflarını hızla tüketirken, bazı kesimlerde birikimlerin tamamen eridiği görülüyor. Özellikle son dönemde yaşanan gelişmeler, tüketicilerin geleceğe yönelik kaygılarını daha da artırdı.
Schufa için mart ayında yapılan bir ankete göre, katılımcıların büyük bölümü fiyatların yükselmeye devam edeceğinden endişe duyuyor. Yaklaşık bin kişinin katıldığı araştırmada, yüzde 76’lık kesim elektrik ve akaryakıt fiyatlarının daha da artmasından korktuğunu dile getirdi. Genel fiyat artışı beklentisi ise katılımcıların dörtte üçünden fazlasında hakim.
Enerji fiyatları enflasyonu yukarı çekti
İran savaşıyla birlikte enerji maliyetlerinde yaşanan sıçrama, Almanya’da enflasyon üzerinde doğrudan etkili oldu. Mart ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 2,7’ye yükselerek Ocak 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Şubat ayında bu oran yüzde 1,9 olarak kaydedilmişti.
Enerji kalemindeki artış dikkat çekti. Aralık 2023’ten bu yana ilk kez enerji fiyatlarında belirgin bir yükseliş görülürken, mart ayında hane enerjisi ve akaryakıt fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 arttı. Özellikle yakıt ve ısınma giderleri tüketicilerin cebini daha fazla zorladı.
Hükümet ise artan maliyetleri dengelemek amacıyla bazı adımlar attı. Hafta başında yapılan açıklamada, benzin ve motorin üzerindeki vergilerin iki ay süreyle litre başına yaklaşık 17 sent düşürüleceği duyuruldu.
Hanelerde birikimler eriyor
Araştırma sonuçları, mali durumun giderek sıkıştığını ortaya koyuyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 22’si, artan yaşam maliyetlerini karşılayabilecek yeterli birikime sahip olduğunu düşünüyor. Buna karşılık yüzde 36’lık kesim mevcut tasarruflarının yeterli olmayacağından endişeli.
Daha çarpıcı bir tablo ise birikimi olmayan ya da tüketmiş olanlarda görülüyor. Ankete göre yüzde 16 tasarruflarını tamamen harcadığını, yüzde 22 ise zaten hiç birikimi olmadığını belirtti.
Düşük gelir grupları daha fazla etkileniyor
Schufa Yönetim Kurulu Başkanı Tanja Birkholz, sonuçları değerlendirirken özellikle dar gelirli kesimlerin durumuna dikkat çekti. Birkholz, "İnsanlar krizi alışverişte ve akaryakıt alırken doğrudan daha yüksek fiyatlar üzerinden hissediyor. Özellikle düşük gelir gruplarının bunu dengeleyecek birikimi kalmadı" ifadelerini kullandı.
Artan maliyetler ve belirsizlikler, Almanya’da tüketicilerin ekonomik görünümüne dair endişelerin kısa vadede azalmayacağına işaret ediyor.