Alman “enfeksiyon” yasasına ağır eleştiriler: Temel hak ve özgürlüklere tecavüz

Enfeksiyonla Mücadele Yasası’ndaki düzenlemeye ateşli tartışmalar eşlik etti. Hükümetin yetkisini artırmakla, temel özgürlükler ve demokratik haklara tecavüzün kapısını aralamakla eleştirilen düzenlemeye muhalefetten sert eleştiriler var.

Federal Meclis ve Eyalet Temsilciler Kurulu Enfeksiyonla Mücadele Yasası’nı jet hızıyla onayladı. Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn, Federal Meclis’teki tartışmada korona kısıtlamalarını savundu. Federal Meclis’te 415 milletvekili, korona önlemlerini gelecekte daha kesin ve net bir hukuki temele oturtmak için reformu onayladı. 236 milletvekili aleyhte oy verdi, 8 vekil çekimser oy kullandı.

Eyalet Temsilciler Kurulu’nda da eyalet başbakanlarının çoğunluğu üçüncü sivil koruma yasasını onayladı. Yasa Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından imzalandıktan ve resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Öte yandan söz konusu yasa değişikliğine karşı Alman Meclisi yakınlarında binlerce göstericinin katıldığı protesto eylemlerinde polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı. Polis eylemcilere tazyikli su kullandı. Polis 100’den fazla eylemciyi gözaltına aldı.

CDU/CSU VE SPD YASAYI SAVUNDU

Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn meclisteki hararetli tartışmalarda korona kısıtlamalarını savundu ve kriz yönetimine daha fazla güven için kampanya yürüttü. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili politikacı, artan vaka sayılarının er ya da geç yoğun bakım ünitelerinde acıya ve kontrol kaybına yol açacağını söyledi. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPD) Bärbel Bas, enfeksiyonla mücadele yasasına yönelik reformun federal ve eyalet hükümetlerinin yetkilerini genişleteceği yönündeki endişeleri reddederek “Durum tam tersi” dedi.

AfD KARŞI ÇIKTI

Enfeksiyonla Mücadele Yasası’ndaki söz konusu değişikliğin mecliste gündemden çıkarılmasını isteyen aşırı sağcı parti AfD Meclis Grubu Parlamento Sorumlusu Bernd Baumann’a diğer meclis gruplarından ise destek gelmedi.

AfD’li siyasetçi Baumann, “Söz konusu yasa tasarısı tarihte daha önce de tanık olduğumuz gibi hükümetin yetkisini güçlendirmektedir” dedi. Bauman’ın bu sözlerine diğer meclis gruplarındaki milletvekillerinden itirazlar geldi. Bunun üzerine SPD Meclis Grubu Parlamento sorumlusu Carsten Schneider, AfD’nin “1933 Yasası” ile bir kıyaslama yaptığını söyleyerek "Demokrasimizin sadece itibarını zedelemiyorlar aynı zamanda aşağılıyorlar" dedi.

MUHALEFET ENDİŞELİ

Birlik’90 / Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sol Parti’den konuşmacılar da Enfeksiyonla Mücadele Yasası reformunu sert ifadelerle eleştirdiler. FDP Meclis Grubu Başkanı Christian Lindner, planlanan yeni düzenlemenin hükümete “bedava bilet” verdiğini söyledi.

Sol Parti Meclis Grubu Parlamento Sorumlusu Jan Korte de hükümetlerine temel hak ve özgürlüklerin tecavüzü üzerinde bu kadar büyük çaplı yetki verilmesinin demokratik temelde bir sorun olduğunu bildirdi.

KORONA ÖNLEMLERİ YASALAŞTIRILIYOR

Resmi olarak “üçüncü sivil koruma kanunu” olan söz konusu kanunun amacı yönetmelikle kabul edilen korona tedbirlerini yasal olarak desteklemek ve bunları somut terimlerle belirlemek. Şimdiye kadarki Enfeksiyonla Mücadele Yasası genel olarak yalnızca “yetkili makamın” alabileceği “gerekli koruyucu önlemlere” atıfta bulunuyordu.

Yasada yapılan değişiklikle eklenen paragrafta sosyal mesafe kuralları, dolaşım ve temas kısıtlamaları, kültür ve eğlence alanındaki kısıtlamalar gibi eyalet hükümetlerinin ve yetkililerinin olası koruyucu önlemleri yasal zeminde listeleniyor.

Yasa ayrıca, koruyucu önlemlerle ilgili haftada 100 bin kişi başına 7 günlük 35 ila 50 yeni vaka arasındaki sayıyı esas alıyor. Korona önlemlerini dört hafta ile sınırlandırılması ancak gereken durumlarda uzatılması da yasayla sabitleniyor.

GELİR KAYBINA İLİŞKİN YENİ KURALLAR

Kanun ayrıca, kazanç kaybına ilişkin de yeni kurallar içeriyor. Çocuk bakımı nedeniyle çalışamayan ebeveynler için tazminat talepleri Mart 2021’e kadar uzatılacak ve genişletilecek.

Öte yandan, riskli bölgelere “kaçınılabilir” olmasına rağmen seyahat edenler dönüşte karantina altına alındığı için kazanç kaybı nedeniyle herhangi bir tazminat alamayacak. Federal hükümet ayrıca sigortası bulunmayan kişilerin de aşı ve test yaptırma hakkını düzenleyebilecek. Ameliyatları askıya alan hastaneler maddi tazminat alabilecek. Enfeksiyonla Mücadele Yasası, korona salgınının ardından birkaç kez yeniden düzenlenmişti.

+49 – BERLİN

İlk yorum yazan siz olun

Diğer Haberleri