Alman dönerinde yeni dönem: Ahtapot döner!

Romanyalı zincir Pescobar, Karlsruhe’de ahtapottan yapılan “deniz döneri” ile dikkat çekiyor. Yeni lezzet hem merak hem de tartışma yarattı.

Almanya’nın neredeyse kültürel bir simge haline gelen klasik döner, Baden-Württemberg eyaletine bağlı Karlsruhe’de alışılmadık bir biçim alıyor. Bu kez döner tezgahında dönen şey et değil, bir deniz canlısı. Romanya merkezli restoran zinciri Pescobar, kent merkezinde “Ahtapot döner” satışına başladı. Tentakulları ve vantuzlarıyla birlikte sıkıştırılarak döner şişi formuna getirilen ahtapot, görenlerin ilgisini çekiyor.

Pescobar’ın kurucusu Paul Nicolau, yeni ürününü “daha taze, daha sağlıklı ama yine de tamamen yabancı değil” sözleriyle tanımlıyor. Londra’da konseptini başarıyla oturtan girişimci, şimdi aynı fikri Almanya’da deniyor.

Ahtapotun döner hali

Tıpkı klasik dönerde olduğu gibi, deniz ürünü önce marine ediliyor, ardından şişte pişiriliyor. Daha sonra ince dilimlerle kesilerek ızgarada baharatlanıyor. Ekmek arası versiyonu ise oldukça tanıdık: salata, turp, salatalık ve aioli sosu ekleniyor. Görünüşü klasik döneri andırsa da, tadı Akdeniz kıyılarını hatırlatıyor.

Karlsruhe’deki açılışın ardından mağaza önünde uzun kuyruklar oluştu. Ancak sosyal medyada görüşler farklı. Bazıları yeni lezzeti övgüyle karşılarken, bazıları ahtapotların yüksek zekasına dikkat çekiyor ya da 14 Euro’luk fiyatı fazla buluyor.

Nicolau’nun verdiği bilgiye göre, her şubede günde 300 ila 400 ahtapot döner satılıyor. Ahtapotlar ise Moritanya, Fas ve Senegal’den ithal ediliyor. Şirketin Londra ve Karlsruhe şubelerinde ayrıca “tentakullu hotdog” ve “deniz ürünü dürüm” seçenekleri de mevcut.

Yaşam Haberleri