İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Şengönül, bazı ağaçların beklenmedik şekilde mevsiminden önce çiçek açtığının gözlendiğini, bunun meyve üretimini etkileyebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Şengönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsiminden önce çiçek açmasının, ağaçların erken uyandığı anlamına geldiğini, bunun üreticiler açısından olumlu bir gelişme olmadığını söyledi.
Hava sıcaklıklarının bir süredir İstanbul'da 12-13 derece olduğunu aktaran Şengönül, şöyle devam etti:
"Bazı ağaçlar uyandı. Bu güzel bir haber değil. Bu bitkilerin, çiçek açma dönemlerini ve sonbaharda kışa girerken hazırlıklarını ayarlayamaz hale geldiklerini görüyoruz. Çiçeklerinin don ve kırağı nedeniyle yanabileceği endişesini duymaya başladık. Ağaçların 15 Şubat'tan sonra uyanmaları halinde o yıl çok meyve alınabileceğini söyleyebiliyoruz. Erken çiçek açan ağaçlarda ise don ve kırağıya maruz kalmaları halinde çiçeklerinin donacağı için verim almak mümkün olmuyor."
Bu olayların değerlendirilmesinin literatürde "fenolojik gözlemler" olarak adlandırıldığını aktaran Prof. Dr. Şengönül, "Bu gözlemler iklim bilimcileri tarafından önemle izleniyor. Ayrıca bu gözlemler meteorolojik kayıtlar kadar önemli. Nadiren görülen bu olaylar sıklıkla görülmeye başladığında buna küresel ısınmanın yol açtığını söyleyebiliyoruz" dedi.
Küresel ısınmanın bir sonucu olarak ilkbahar ve sonbaharda, don ile kırağı olaylarının daha sık yaşandığını aktaran Prof. Dr. Şengönül, açık alanlarda meyve üretimi yapan çiftçilerin, "sisleme", "dumanlama" gibi yöntemlerle önlem aldıklarını ifade etti.
Küresel ısınma nedeniyle daha önce görülmeyen aşırı ve düzensiz yağışların da sel taşkınlarına neden olduğuna işaret eden Prof. Dr. Şengönül, "Beklenmedik hava hareketleri yaşamaya başladık. Artık bu gidişata alışmamız ve tedbirler almamız lazım. Kentleşmenin yanlış olması, bütün akarsu havzalarının ve derelerin evlerle dolması da taşkınların artmasına neden oluyor. Seracıların da artık daha dikkatli ve tedbirli olmaları, seralarını hava koşullarını dikkate alarak uygun yerlere yapmaları gerekiyor" diye konuştu.