1,5 milyon Euro’luk balina kurtarma operasyonu siyasi krize dönüştü

Baltık Denizi’nden çıkarılan kambur balina Kuzey Denizi’ne bırakıldı. Operasyonu finanse eden iş insanı Karin Walter-Mommert, Çevre Bakanı Till Backhaus’a sert eleştiriler yöneltti.

Baltık Denizi’ndeki bir koydan çıkarılan kambur balinanın Kuzey Denizi’ne taşınması için yürütülen özel girişimin finansörlerinden Karin Walter-Mommert, Mecklenburg-Vorpommern Çevre Bakanı Till Backhaus’a sert sözlerle yüklendi. Walter-Mommert, balinayı kurtarma çalışmalarında resmi kurumların yetersiz kaldığını savunurken, “Başka kurumların yapamadığı işi biz son derece zor koşullarda gerçekleştirdik” dedi.

Özel girişimin verdiği bilgilere ve News5 canlı yayın görüntülerine göre yaklaşık 12 metre uzunluğundaki kambur balina sabah saatlerinde Kuzey Denizi’ne bırakıldı. Ekip üyelerinden biri, balinanın saat 09.00 civarında artık taşındığı mavnada bulunmadığını söyledi. Balinanın denize salınmasına yönelik ilk girişim ise cuma günü başarısız olmuştu.

“Sadece göz yumuldu”

Walter-Mommert, yaptığı açıklamada Bakan Backhaus’un kamuoyuna karşı sorumluluğun kendilerinde olduğu izlenimi verdiğini ancak operasyon üzerinde hiçbir zaman tam yetki sahibi olmadıklarını öne sürdü.

Backhaus’un kendisini balinanın kurtarıcısı gibi göstermesinin gerçeği yansıtmadığını savunan Walter-Mommert, “Onsuz Timmy’yi çok daha erken kurtarabilirdik” dedi. Bakanın Stern TV programındaki açıklamalarını da sert şekilde eleştiren Walter-Mommert, bunun balina için her şeyini bırakan insanlara karşı “yüzlerine atılmış bir tokat” olduğunu söyledi.

Operasyonun maliyeti 1,5 milyon Euro’yu buldu

Kurtarma operasyonunun finansmanını üstlenen Karin Walter-Mommert ile MediaMarkt’ın kurucu ortaklarından Walter Gunz’un şimdiye kadar yaklaşık 1,5 milyon Euro harcadığı belirtildi. Walter-Mommert, bu rakama gemi maliyetlerinin dahil olmadığını ifade ederek, “Mesele para değil, mesele balina” diye konuştu.

At yarışları dünyasında tanınan bir isim olan Walter-Mommert’in eşi Ulrich Mommert’in Berlin-Mariendorf trotting pistinin sahibi olduğu biliniyor. Forbes dergisi, ailenin servetini son olarak 1,7 milyar dolar olarak tahmin etmişti. Operasyonun diğer destekçisi Walter Gunz ise Almanya merkezli elektronik zinciri MediaMarkt’ın kurucu ortakları arasında yer alıyor. Manager Magazin’in 2018’de yayımladığı zenginler listesinde Gunz’un serveti yaklaşık 500 milyon Euro olarak gösterilmişti.

Bilim insanlarının itirazına rağmen sürdürüldü

Kambur balina yaklaşık dört hafta boyunca Wismar yakınlarındaki Poel Adası açıklarında bekledi. Çok sayıda bilim insanı, uzman kurum ve hayvan hakları kuruluşunun karşı çıkmasına rağmen özel girişim, nisan ortasından itibaren balinayı canlı şekilde Kuzey Denizi ya da Atlantik’e ulaştırmak için çalışma yürüttü.

Operasyon kapsamında balina geçen salı günü suyla doldurulmuş bir yük mavnasına alınmıştı. “Fortuna B” adlı çok amaçlı gemi tarafından çekilen bu yüzer platformla balina Kuzey Denizi’ne taşındı.

Yaşam Haberleri